Ο Πιο Χρησιμος Οδηγος Μετατροπης Συνταγων για το Thermomix

Ο Πιο Χρησιμος Οδηγος Μετατροπης Συνταγων για το Thermomix

Ο πιο χρήσιμος οδηγός μετατροπής συνταγών για το Thermomix, είναι ένα πραγματικά εύκολο εργαλείο το οποίο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον τρόπο μεταφοράς και προσαρμογής των αγαπημένων σας συνταγών στο TM.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΧΑΜΕΝΗ

Όταν κάποιος είναι νέος κάτοχος του Thermomix, φαντάζουν όλα τόσο δύσκολα. Αρκεί όμως να αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπάνω για να μάθετε τη φιλοσοφία και τις λειτουργίες του, οι οποίες, και ναί είναι αρκετές, όμως με απλά και μικρά tips μπορείτε να τις κατακτήσετε και να γίνεται expert!

Όλοι έχουμε συνταγές αγαπημένες για τις οποίες δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον τρόπο παρασκευής τους στο Thermomix. Το αντιμετώπισα και εγώ και ακόμα μου συμβαίνει. Για το λόγο αυτό έγραψα το post, ως ο πιο χρήσιμος οδηγός μετατροπής των συνταγών για το Thermomix, ώστε να βρείτε χρήσιμες συμβουλές.

Έτσι ώστε, να αξιοποίησετε στο έπακρο το μηχάνημά σας και να μπορείτε να απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας συνταγές. Για αρχή θα αναφερθώ σε μερικές βασικές λειτουργίες που θα χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε παρασκευής.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Στις βασικές λειτουργίες, οι οποίες αφορούν συνταγές παρασκευής αρτοποιημάτων, ψωμιού, κέικ έχουμε το ζύμωμα, την ανάδευση του μείγματος, το λιώσιμο των υλικών, το άλεσμα των συστατικών όπου αυτό χρειάζεται, και τέλος την ομογενοποίηση.

ΖΥΜΩΜΑ

Η λειτουργία του ζυμώματος είναι από τις βασικότερες που θα χρησιμοποιείτε με το TM. Το σημαντικότερο όλων για να θυμάστε είναι ο χρόνος και ότι εξαρτάται από τη ζύμη που θέλετε να παρασκευάσετε.

Επομένως, για ζύμες με πιο μαλακές υφές όπως η ζύμη για την πίτσα, τα brioche, μπαγκέτες και το βασικό λευκό ψωμί, ο χρόνος ζυμώματος είναι μικρότερος από τις απιο σκληρές ζύμες όπως έχουν τα ψωμιά σίκαλης και τα κουλούρια.

Και εάν μέχρι τώρα κάνατε τις ζύμες σας με το χέρι, αυτές οι οδηγίες θα σας βοηθήσουν να κάνετε την αρχή με το TM. Να γνωρίζετε, ότι το ζύμωμα με το μηχάνημα βοηθά να ενεργοποιηθεί η γλουτένη πολύ πιο γρήγορα από όσο χρειάζεται με το χέρι άρα και για το λόγο αυτό απαιτείται λιγότερος χρόνος.

Άρα, έχουμε για:

Ζύμη πίτσας, brioche, μαλακά ψωμάκια: 2 λεπτά

Ψωμί σίκαλης, κουλούρια, ψωμί πολύσπορο: 2,5 λεπτά

Ζύμη κρούστας: 1-2 λεπτά

ΑΝΑΔΕΥΣΗ

Η επόμενη λειτουργία και βασική για οποιαδήποτε συνταγή, είναι η ανάδευση των υλικών. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει το χτύπημα της κρέμας γάλακτος, των αυγών ή μιας μαρέγκας.

Εάν έως τώρα χρησιμοποιούσατε οποιοδήποτε μίξερ, γρήγορα θα καταλάβετε ότι το TM είναι διαφορετικό. Θα πρέπει να συνηθήσετε να χρησιμοποείτε το ειδικό εξάρτημά του, την πεταλούδα ανάδευσης.

Το εξάρτημα αυτό μπορεί να αντικαταστήσει τη λειτουργία του σύρματος χειρός. Να γίνεται δηλαδή η ανάδευση των υλικών δίχως χάνεται ο αέρας ώστε το τελειωτικό προϊόν σας να είναι αφράτο και σταθερό.

Χτυπώντας ασπράδια: 4 λεπτά στην ταχύτητα 3,5

Κρέμα σαντιγί: Ταχύτητα 3 μέχρι να σφίξει (εξαρτάται από την κρέμα γάλακτος)

ΛΙΩΣΙΜΟ

Η παρασκευή ενός κέικ σοκολάτας είναι ένα συχνό πάραδειγμα για το οποίο είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να λιώσετε σοκολάτα ή βούτυρο στο Thermomix.

Είναι πολύ ευκολότερο από την κλασική χρήση κατσαρόλας γιατί δεν υπάρχει φόβος να καούν τα υλικά σας ή να χρειάζεται να είστε πάνω από το σκεύος ανακατεύοντας συνέχεια. Απλά, ρυθμίζετε στους 37°C και η σοκολάτας σας θα γίνει υγρή και τέλεια κάθε φορά.

Σοκολάτα: 200 γρ. σοκολάτα, κομμένη σε κομμάτια στο μπολ, λιώστε για 3-4 λεπτά στην ταχύτητα 2 στους 37°C.

Φτιάχνοντας ganache: 200 γρ. σοκολάτας, κομμένη σε κομμάτια στο μπολ. Λιώστε για 5 λεπτά στους 37°C και ταχύτητα 1. Ρίξτε την κρέμα και ανακατέψτε για 20 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 2,5.

Λιώσιμο βουτύρου: 3 λεπτά στους 55°C και ταχύτητα 2.

ΑΛΕΣΜΑ

Μία από τις πιο δυνατές λειτουργίες του TM, είναι η ικανότητα του να αλέθει τα πάντα! Να τα κάνει λεπτή σκόνη, σαν πούδρα! Και τί καλύτερο από το να έχετε τη δική σας άχνη ζάχαρη οποτεδήποτε τη χρειαστείτε. Σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Επίσης, εάν φτιάχνετε ένα χωμί ολικής άλεσης, μπορείτε να αλέσετε τα δημητριακά και τους σπόρους σε αλεύρι ή ακόμα και να ετοιμάσετε ψιλοκομμένους ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς.

Και φυσικά να μην ξεχάσω να αναφέρω, ότι μπορείτε να απολαμβάνετε και φρεσκοκομένο καφέ με κόκους της αρεσκείας σας. Λατρεύω όταν μυρίζει το σπίτι φρέσκο κομμένο καφέ.

Έτσι έχουμε για:

Άλεσμα δημητριακών ολικής αλέσεως: 250 γρ. δημητριακά ολικής αλέσεως για 1 λεπτό στην ταχύτητα 10.

Αλεσμένα αμύγδαλα: 200 γρ. ξηρούς καρπούς ολόκληρα για 10 δευτερόλεπτα και στην ταχύτητα 7.

Ζάχαρη άχνη: 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη για 20 δευτερόλεπτα και στην ταχύτητα 10.

ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ήρθε ή ώρα να αναφερθώ στην ομογενοποίηση των υλικών και κατά γενικό κανόνα υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε. Μπορείτε είτε να βάλετε όλα τα υλικά στο μπολ του TM ώστε να ομογενοποιηθούν για να έχετε το μείγμα που επιθυμείτε, είτε μπορείτε να ανακατέψετε πρώτα όλα τα υγρά υλικά μαζί και κατόπιν τα στερεά.

Προσωπικά, ακόμα και εάν η συνταγή την οποία ακολουθώ προτείνει να προσθέσω ένα ένα τα υλικά, τα τοποθετώ όλα μαζί και το αποτέλεσμα βγαίνει εξίσου καλό. Γρήγορα και απλά.

Το μείγμα εάν μιλάμε για κάποια συνταγή κέικ, βγαίνει λείο, αφράτο και φουσκώνει ομοιόμορφα. Κάθε φορά το κέικ θα βγεί ελαφρύ και αέρινο.

Μείγμα προσθέτοντας όλα τα υλικά μαζί: 30-45 δευτερόλεπτα και στην ταχύτητα 4.

Υγρά συστατικά, μετά στερεά: 30 δευτερόλεπτα και στην ταχύτητα 5.

Γενικότερα για την παρασκευή μείγματος: 45 δευτερόλεπτα και στην ταχύτητα 4.

TIPS ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ THERMOMIX

Τώρα που αναφερθήκαμε στις βασικές λειτουργίες τις οποίες χρησιμοποιείτε κάθε φορά στο ψήσιμο, πιστεύω πως ο οδηγός αυτός θα σας βοηθήσει να κάνετε οποιαδήποτε μετατροπή στις αγαπημένες σας συνταγές.

Φυσικά και δεν αποτελούν πανάκεια και πρέπει να πειραματιστείτε αρκετά ώστε να να αποκτήσετε το επιθυμητό αποτελέσμα και να μάθετε το μηχάνημά σας. Απλά, θα δείτε ότι κάνοντας χρήση του Thermomix θα κερδίσετε αρκετό χρόνο κάνοντας τις συνήθεις παρασκευές σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πρίν ξεκινήσετε την προετοιμασία των υλικών για τη συνταγή σας, είναι πολύ σημαντικό να τη διαβάσετε ολόκληρη. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Το σημαντικό είναι να εντοπίσετε τα βασικά σημεία που τονίζει η συνταγή.

Μόλις τα εντοπίσετε, μπορείτε να ακολουθήσετε τον οδηγό αυτό και να δείτε πώς ταιριάζουν με τη ροή της συνταγής. Ακόμα δηλαδή και αλλάζοντας τη σειρά των βημάτων που αναφέρει, θα δείτε πως το τέλος τα αποτελέσματα θα είναι ίδια.

Θα δείτε ότι θα μπορείτε να δουλεύετε τις συνταγές σας πιο ελεύθερα και να κάνετε οποιαδήποτε μετατροπή και αν χρειάζεται.

ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Όταν δουλεύετε μια συνταγή, θα πρέπει να κάνετε καλό διαχωρισμό των υλικών σας. Τα στερεά ή ξηρά υλικά καλό είναι να τα έχετε έτοιμα προτού ξεκινήσετε τη συνταγή.

Έτσι, ο,τιδήποτε θέλει κόψιμο, καθάρισμα θα είναι έτοιμο και δε θα χάνετε χρόνο. Για παράδειγμα, αλέστε πρώτα τους ξηρούς καρπούς, φτιάξτε πρώτα την άχνη ζάχαρη ώστε να είναι έτοιμα για τα επόμενα βήματα της συνταγής.

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Ήδη έχω αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να κάνετε μισή δόση από μία συνταγή που θέλετε ενώ υπάρχουν κάποια σημεία προσοχής για τις φορ΄΄ες που θέλετε να κάνετε τη διπλάσια δόση.

Έτσι λοιπόν, όταν διπλασιάζεται μία συνταγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνει τη μέγιστη χωρικοτικότητα του κάδου σας. Ο χρόνος επεξεργασίας, μαγειρέματος όταν τα υλικά είναι διπλάσια, θα αυξηθεί μόνο κατά 20-30 δευτερόλεπτα.

Σε καμία περίπτωση δε διπλασιάζονται οι χρόνοι σε αντιστοιχία με τα υλικά. Κατά γενικό κανόνα, οι χρόνοι θα αυξηθούν κατά περίπου 25-30%.

TOP TIPS ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ THERMOMIX

Όταν πρόκειται να μαγειρέψετε τα υλικά σας στον ατμό, να είστε σίγουροι ότι έχετε αρκετό νερό ή οποιοδήποτε υγρό, ένα ζωμό, στον κάδο του TM. Η συνιστώμενη ποσότητα υγρού είναι 500 γραμμάρια αλλά ίσως αυτή να διαφέρει ανάλογα την ποσότητα των συστατικών σας.

Κάτι ακόμα σημαντικό, είναι να βεβαιωθείτε ότι το Varoma δεν είναι πλήρως γεμάτο και να μην ξεχνάτε καθώς περνάει ο χρόνος και γύρω στα 30 λεπτά, να προσθέσετε άλλα 250 γραμμάρια υγρού για κάθε περίπου 15 λεπτά.

Την πρώτη φορά που θα μετατρέψετε μια συνταγή, δώστε προσοχή και κάνετε τις κατάλληλες προσαρμογές στις μονάδες μέτρησης. Σημειώστε τις μετατροπές των cups σε γραμμάρια και το αντίθετο, ανάλογα με τί σας βολεύει καλύτερα. Κρατήστε σημειώσεις για το τι κάνατε, τι λειτούργησε και τι όχι.

Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο το post με τίτλο: Ο πιο Χρήσιμος Οδηγός Μετατροπής Συνταγών για το Thermomix. Αφήστε ένα σχόλιο ή τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Flavors-recipes για να λάβετε δωρεάν το eBook συνταγών, μαγειρικά tips και πολλά ακόμη – Cheers!

Ενημερωθείτε για όλα όσα χρειάζετε να γνωρίζετε αναφορικά με τη χρήση του Thermomix εδώ μέσα από τα πιο χρήσιμα post.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *