Tips για να Προσαρμοσετε τις Συνταγες του Thermomix κατα το Ημισυ

Tips για να Προσαρμοσετε τις Συνταγες του Thermomix κατα το Ημισυ

Tips για να προσαρμόσετε τις συνταγές του Thermomix κατά το ήμισυ, είναι κάτι το οποίο με είχε απασχολήσει πολύ στο παρελθόν. Πλέον, με την εμπειρία μου και τις εκατοντάδες συνταγές που έχω φτιάξει, συγκέντρωσα τα πιο εύκολα tips για να κάνω τις μισές σε ποσότητα συνταγές.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤHERMOMIX ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΑΣ

Είμαι σίγουρη ότι συχνά βλέπετε συνταγές οι οποίες σας αρέσουν αλλά πάντα είναι για τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Τουλάχιστον, αυτός φαίνεται να είναι ο γενικός κανόνας.

Καμιά φορά αυτό παρουσιάζει δυσκολία, ειδικά σε περίπτωση που κάποιος θέλει να μαγειρέψει για δύο άτομα. Ακόμα και σε περίπτωση που δεεν επιθυμεί να περισσέψει το φαγητό και τα υλικά.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που μερικοί καταναλώνουν μικρότερες μερίδες και δε θέλουν να καταναλώνουν το ίδιο φαγητό και την επόμενη μέρα.

Για το λόγο αυτό λοιπόν, αναφέρω παρακάτω μικρές και χρήσιμες συμβουλές τις οποίες εάν εφαρμόσει κάποιος θα μπορεί να απολαύσει τις αγαπημένες του συνταγές. Και φυσικά να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του!

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ 20%

Ο γενικός κανόνας όταν μειώνετε κατά το ήμισυ τις συνταγές του Thermomix, είναι να μειώνετε κατά το ήμισυ τα υλικά αλλά και το χρόνο μαγειρέματος κατά 20%.

Όμως, επειδή δεν πρέπει να σας κουράζω με μαθηματικές πράξεις -τις οποίες δε συμπαθώ καθόλου!- παρακάτω θα σας δώσω τα πιο πρακτικά tips για να το εφαρμόσετε.

ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ

Κάτι το οποίο θα πρέπει να έχετε κατά νου, είναι το γεγονός ότι ορισμένες συνταγές απαιτούν να τεμαχίσετε υλικά, να αναμείξετε συστατικά ή ακόμα και μπαχαρικά. Και υπάρχει η περίπτωση εάν μειωθούν οι ποσότητες στο μισό να μην έχετε και το απότελεσμα που επιθυμείτε.

Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο post, είναι κατά κανόνα καλύτερο να χρησιμοποιείτε αρκετά συστατικά στον κάδο του TM ώστε να καλύπτονται τουλάχιστον τα δύο κάτω επίπεδα των μαχαιριών.

Εάν όμως νομίζετε ότι η μισή συνταγή δεν έχει αρκετά συστατικά για να καλυφθούν τα μαχαίρια, καλό είναι να αυξήσετε κατά ελάχιστο τις ποσότητες. Πάντα με προσοχή.

Ένα παράδειγμα το οποίο σε εμένα δουλεύει πάντα, είναι όταν θα θέλετε να ψιλοκόψετε κρεμμύδια. Σε αυτή την περίπτωση καλό ςίναι να τα έχετε ψύξει νωρίτερα. Για να τα πιάσει καλύτερα όπως λέμε καμιά φορά.

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ

Ιδαιτέρως σημαντική συμβουλή εάν φτιάχνετε τη συνταγή σας στο μισό αφορά την ταχύτητα. Η ταχύτητα καλό είναι να μειωθεί κατά 1 βαθμό και επίσης ο χρόνος θα είναι ελαφρώς λιγότερος. Μπορείτε να δοκιμάσετε να τον μειώσετε στα 2/3 που απαιτεί η αρχική συνταγή. Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Εάν η συνταγή που έχετε επιλέξει, απαιτεί τεμαχισμό κρεμμυδιών για 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5, τότε εγώ θα το ρύθμιζα στα 3 δευτερόλεπτα και ταχύτητα 4. Λόγω φυσικά της μικρότερης ποσότητας.

Το ίδιο εφαρμόζω και στα κέικ. Όσο μικρότερη είναι η ποσότητα, τόσο λιγότερο χρόνο θέλει το υλικό να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα. Να ελέγχετε συνεχώς για να γνωρίζετε πως πάει η συνταγή σας.

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

Όταν αποφασίσετε να κάνετε μία συνταγή του Thermomix κατά το ήμισυ, τότε βασικό είναι να μειώσετε και το χρόνο μαγειρέματος. Στο Thermomix, ο κανόνας είναι να μειωθεί ο χρόνος μαγειρέματος κατά περίπου στο 1/3 της αρχικής συνταγής. Με τον τρόπο αυτό, θα έχετε την προβλεπόμενη επιτυχή παρασκευή.

Για παράδειγμα, εάν φτιάχνετε μία σούπα και πρέπει να μαγειρευτεί για 20 λεπτά, με τη μισή συνταγή θα πρέπει να μειωθεί ο χρόνος στα 13-15 λεπτά. Επειδή το Thermomix θερμαίνεται γρήγορα, ως αποτέλεσμα έχει να μαγειρεύει και πιο γρήγορα.

ΑΛΕΘΟΝΤΑΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

Σε περίπτωση που έχετε μία συνταγή η οποία να απαιτεί ανάμειξη μπαχαρικών ή ξηρών καρπών στη μισή ποσότητα, τότε η καλύτερη συμβουλή είναι να τα έχετε, όσο είναι δυνατόν γίνεται, σε μορφή ολόκληρων καρπών . Έτσι, θα διευκολύνεται το άλεσμά τους.

Ας πάμε πάλι σε ένα παράδειγμα παρασκευής κέικ με ξηρούς καρπούς. Εάν πρέπει βάσει της συνταγής να αλέσετε ξηρούς καρπούς, μπορείτε μαζί με αυτούς να προσθέσετε όλα τα στέρεα συστατικά.

Να προσθέσετε το αλεύρι, τη ζάχαρη για να αυξήσετε την ποσότητα των υλικών στον κάδο καλύπτοντας τα μαχαίρια. Με τον τρόπο αυτό η διαδικασία του αλέσματος για τη μισή ποσότητα θα γίνει καλύτερα.

Εάν επιθυμείτε τώρα να αλέσετε μπαχαρικά, καλό είναι να αλέσετε μια μεγαλύτερη ποσότητα και την υπόλοιπο να τη φυλάξετε σε ξηρό για μελλοντική χρήση.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΕΙΚ ΣΤΟ ΜΙΣΟ

Για να φανούν οι συμβουλές όσο το δυνατόν πιο χρηστικές γίνεται, θα αναφερθώ για την περίπτωση που επιλέξετε να παρασκευάσετε μισή δόση από συνταγή για κέικ.

Πολύ σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι να γίνει κατανοητό ότι ζυγίσματα των συστατικών είναι ακριβώς στο μισό. Και είναι εξίσου σημαντικό να τηρηθούν οι ακριβείς ποσότητες.

Μπορείτε να στρογγυλοποιήσετε τις ποσότητες στα 5γρ. για να διευκολύνετε τη ζύγιση στον κάδο ανάμειξης χωρίς να διατρέχετε τον κίνδυνο να καταστρέψετε το κέικ.

Τώρα, σε περίπτωση την οποία η συνταγή απαιτεί ένα αυγό, υπάρχει λύση και για αυτό! Απλά, τοποθετήστε ένα μπολ πάνω από το κλειστό καπάκι του Thermomix.

Ρυθμίστε τη ζυγαριά στα 0 γρ. και προσθέστε το αυγό στο μπολ. Σημειώστε το βάρος του. Στη συνέχεια, χτυπήστε το με ένα πιρούνι ελαφρώς για να το διαλύσετε. Χωρίστε το βάρος σε 1/2 και χρησιμοποιήστε το για τη συνταγή σας. Μετά, μπορείτε να ψύξετε το άλλο 1/2 και να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα ως τηγανητό ή ως μέρος μιας άλλης συνταγής.

Δείτε την καταπληκτική αυτή συνταγή και πειραματιστείτε!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟ

Εάν επιθυμείτε να παρασκευάσετε μία συνταγή για ψωμί κατά το ήμισυ, θα πρέπει πρώτα να μεώσετε το χρόνο ζυμώματος κατά το 1/3. Έτσι, θα αποφύγετε να υπερβάλετε. Όσον αφορά το χρόνο της μαγιάς (φούσκωμα) αυτό δεν αλλάζει και το ισχύει και για το χρόνο ξεκούρασης της ζύμης.

Επίσης, να έχετε προς χρήση το κατάλληλο σε μέγεθος σκεύος που θα τοποθετήσετε στο φούρνο, για να μην καταλήξετε με ένα ψωμί επίπεδο! Κάτι για το οποίο αναφέρομαι παρακάτω.

Γενικά, είναι πολύ απλό να μειώσετε κάθε πρωτότυπη συνταγή απλά να έχετε την υπομονή να το προσπαθήσετε ίσως και παραπάνω από μία φορά.

Συνταγή must τη βρίσκεται εδώ για καταπληκτικό ψωμί.

ΧΡΟΝΟΙ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

Όταν εκτελείτε τις συνταγές του Thermomix κατά το ήμισυ, πρέπει να μειώσετε το χρόνο μαγειρέματος.

Θα πρότεινα να διατηρηθεί η θερμοκρασία όπως λέει συνταγή και ο χρόνος ψησίματος κατά περίπου 1/3. Το κέικ ή ψωμί θα γίνουν πιο γρήγορα λόγω της μισής ποσότητας. Όμως, θα πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να μην παραψηθούν.

Επομένως, μόλις περάσει το 1/2 του χρόνου ψησίματος, ελέγξτε το κέικ ή το ψωμί σας και ρυθμίστε τη θερμοκρασία ανάλογα. Δοκιμάστε με μία οδοντογλυφίδα να δείτε πως θα βγει.

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΣΚΕΥΟΥΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ

Ένα ακόμα χρήσιμο tip είναι να ξέρετε τί σκεύος θα έχετε για τη συνταγή σας. Ό, τι και να προτείνει η συνταγή, αν χρησιμοποιείτε το μισό, πρέπει να προσαρμόσετε το μέγεθος της φόρμας ψησίματος ή του ταψιού. Για παράδειγμα, εάν μια συνταγή προτείνει μια στρογγυλή φόρμα κέικ 23 εκατοστών, χρησιμοποιήστε αντί αυτού μία 18 εκατοστών.

Γιατί όσο μεγαλύτερο είναι το σκεύος τόσο γρηγορότερα θα ψηθεί η ζύμη εφόσον είναι η μισή ποσότητα. Έτσι, θα υπάρχει η πιθανότητα να σας ξεροψηθεί ακόμα και να καεί. Κάτι το οποίο δεν το θέλουμε για να κανένα λόγο.

Εάν δεν έχετε το σκεύος που απαιτείται, απλώς τοποθετήστε ένα κομμάτι διπλωμένου αλουμινόχαρτου ή λαδόκολλας στο εσωτερικό του και μπορείτε έτσι να μειώσετε το μέγεθος του.


Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο το post για τους Τρόπους για να Προσαρμόσετε τις Συνταγές του Thermomix κατά το Ήμισυ. Αφήστε ένα σχόλιο ή τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Flavors-recipes για να λάβετε δωρεάν το eBook συνταγών, μαγειρικά tips και πολλά ακόμη – Cheers!

Ενημερωθείτε για όλα όσα χρειάζετε να γνωρίζετε αναφορικά με τη χρήση του Thermomix εδώ.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *