Πως Αλεθω Κοκκους Καφε με το Thermomix

Πως Αλεθω Κοκκους Καφε με το Thermomix


Πώς και γιατί αλέθω κόκκους καφέ μόνη μου, είναι γιατί για εμένα ο καφές είναι κάτι ιερό. Είναι ιεροτελεστία. Είναι η ρουτίνα την οποία ακολουθώ κάθε πρωί. Και επειδή μπορεί κάποιος να φτιάξει δικά του μείγματα καφέ με φρέσκους κόκκους για μεγαλύτερη απόλαυση, θεώρησα χρήσιμο αυτό το post.

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες καφέ τις οποίες πλέον μπορείτε να προμηθευτείτε. Όμως, τίποτα δε συγκρίνεται με τη φρέσκια κοπή των κόκκων, το άλεσμα του καφέ. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά μπορείτε να απολαύσετε φρεσκοκομμένο καφέ με το δικό σας Thermomix σε λιγότερο από 2 λεπτά.

Γιατι αλεθω τους κοκκους καφε με το Thermomix;

Το να αλέθεις τον δικό σου καφέ σου δίνει ένα εντελώς νέο επίπεδο γεύσεων! Η κατανάλωση φρεσκο-αλεσμένου καφέ είναι μια βαθμίδα πάνω από τον συμβατικό προαλεσμένο καφέ ή τις κάψουλες. Το να αλέθω τους κόκκους καφέ μου επιτρέπει να “βγάζω” όλες εκείνες τις ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τη γεύση και τη μυρωδιά του καφέ. Επιπλέον, το αδιαμφισβήτητο άρωμα του φρεσκοαλεσμένου καφέ δε συγκρίνεται με τίποτα.

Tips για να κανετε σωστα τη διαδικασια

  • Αλέστε για άμεση κατανάλωση. Είναι καλύτερο να αλέθετε τους κόκκους του καφέ μόνο εάν πρόκειται να παρασκευάσετε και να καταναλώσετε τον καφέ σας αμέσως μετά. Αυτό συμβαίνει, επειδή η αποθήκευση αλεσμένου καφέ θα οδηγήσει σε απώλεια φρεσκάδας, αρώματος και γεύσης. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι πάντα εφικτό, τότε σας προτρέπω να αλέσετε με φειδώ και για βραχυπρόθεσμη χρήση.

  • Αποθηκεύστε σωστά. Εάν έχετε επιπλέον αλεσμένο καφέ που δε θα παρασκευάσετε, αποθηκεύστε τον σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα με zip lock. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι δεν διέρχεται ή εξέρχεται αέρας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε οξείδωση.

  • Προσοχή στο μέγεθος των κόκκων. Φροντίστε να αλέθετε στο βέλτιστο μέγεθος κόκκων που απαιτείται για τη συσκευή καφέ την οποία θα χρησιμοποιήσετε. Χρειάζεται χρόνος για να δοκιμάσετε το μέγεθος των κόκκων για να βρείτε ποιές ρυθμίσεις και χρονισμοί λειτουργούν και εξυπηρετούν καλύτερα.

Κοπη αναλογα τη μηχανη χρησης

  • Μηχανή espresso: Λεπτή, εξαιρετικά λεπτή (50 δευτερόλεπτα)

  • Γαλλική πρέσα ή καφετιέρα με έμβολο: Χοντρή κοπή (25 δευτερόλεπτα)

  • Καφετιέρες drippers: Μέτρια ή χοντρή έως μέτρια (30 δευτερόλεπτα)

  • Mokka pot: Μεσαία προς λεπτή (40 δευτερόλεπτα)

Τα πλεονεκτημα

Οι κόκκοι καφέ είναι πιο οικονομικοί μακροπρόθεσμα ενώ μπορείτε να διαφοροποιήσετε το άλεσμα ανάλογα τη συσκευή του καφέ. Εγώ για παράδειγμα, τον πρωινό μου καφέ τον φτιάχνω με τη χρήση ενός clever dripper (pour over διαδικασία) ενώ το απόγευμα προτιμώ να φτιάχνω τον καφέ μου σε ένα μπρίκι espresso Bialetti. Αυτό σημαίνει ότι έχω διαφορετικές κοπές και άλεσμα για την κάθε περίπτωση.


Το άρωμα το οποίο αναδύεται τη στιγμή που αλέθονται οι κόκκοι καφέ και βγαίνει ο φρεσκοκομμένος καφές, δε συγκρίνεται με τίποτα. Ενεργοποιούνται όλες οι αισθήσεις και η απόλαυση είναι μεγαλύτερη αφού ενεργοποιεί τις αισθήσεις. Οι καλά καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και αυτό βέβαια εξαρτάται από την ποιότητα την οποία θα προμηθευτούμε και τη διατήρησή τους ώστε να μην οξειδωθούν.

Πως αλεθω τους κοκκους καφε στο Thermomix


Δεν χρειάζεται επιπλέον ή ειδικός εξοπλισμός εκτός από το Thermomix για να αλέσετε τους κόκκους του καφέ και είναι απόλυτα ασφαλές. Τα μαχαίρια του Thermomix μπορούν να συνθλίψουν τους κόκκους και να έχετε απόλυτα φρεσκοκομμένο και υπέροχο καφέ.

Επομένως, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να βάλετε στον κάδο σας την επιθυμητή ποσότητα και να κόψετε ανάλογα τη χρήση του. Τόσο απλά!

Πηγή: www.101caffe.sg

Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο το post για το Πώς Αλέθω Κόκκους Καφέ με το Thermomix. Αφήστε ένα σχόλιο ή τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Flavors-recipes για να λάβετε δωρεάν το eBook συνταγών, μαγειρικά tips και πολλά ακόμη – Cheers!

Ενημερωθείτε για όλα όσα χρειάζετε να γνωρίζετε αναφορικά με τη χρήση του Thermomix εδώ.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *