Panettone. Το Χριστουγεννιατικο Ιταλικο Κεικ

Panettone. Το Χριστουγεννιατικο Ιταλικο Κεικ

Panettone, το χριστουγεννιάτικο ιταλικό κέικ. Κλασσική συνταγή, εύκολη και γρήγορη. Το γλυκό αυτό είναι αφράτο και αρωματικό. Είναι κάτι μεταξύ κέικ και γλυκού ψωμιού. Ίσως να σας θυμίζει και τσουρέκι. Αξίζει να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή panettone και να έχετε το πιο αέρινο γλύκισμα με σπιτικά υλικά για κάθε πρωινό γεύμα των εορτών!

Μπορείτε να το φτιάξετε με αποξηραμένα φρούτα (cranberries, σταφίδες) ή γλυκά τα κουταλιού. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και σταγόνες σοκολάτας. Θα γίνει το ίδιο νόστιμο και λαχταριστό.

Η συνταγή αυτή του Panettone είναι από τις πιο εύκολες να ακολουθήσει κάποιος. Έχοντας τη δυνατότητα να προσθέσουμε μεγάλη ποικιλλία ξηρών καρπών και φρούτων, μπορεί να τους ικανοποιήσει όλους.

Επίσης είναι μία εξαιρετική ιδέα να φτιάξετε κάτι όμορφο και σπιτικό ως δώρο για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή κάποιο εορταστικό τραπέζι που θέλετε να παρευρεθείτε.

Ελπίζω να απολαύσετε τη συνταγή για το Panettone. Αφήστε ένα σχόλιο και δώστε τη βαθμολογία σας στο κάτω μέρος αυτό του post όταν τη δοκιμάσετε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Flavors-recipes για νέες δωρεάν συνταγές, μαγειρικά tips και πολλά ακόμη – Cheers!

Όλες τις συνταγές θα τις βρείτε εδώ.

Panettone. Το Χριστουγεννιάτικο Ιταλικό Κέικ.

Prep Time15 mins
Cook Time40 mins
Total Time55 mins
Course: Dessert
Keyword: baked, cake, candy citrus
Servings: 10 μερίδες

Equipment

  • Thermomix TM6, Φόρμα ψησίματος 15×10 εκ.

Ingredients

  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεπτή φλούδα ενός πορτοκαλιού
  • 300 γρ. χωριάτικο αλεύρι 50 γρ. και 250γρ. χωριστά
  • 200 γρ. φαρίνα
  • 100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 250 γρ. γάλα
  • φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 3 κρόκους από μεγάλα αυγά (L)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη βανίλιας ή 2 βανίλιες
  • 100 γρ. αποξηραμένα γλυκά του κουταλιού κατά προτίμηση εσπεριδοειδή, κομμένα μικρά κομμάτια
  • 75 γρ. σταφίδες
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Instructions

  • Ζυγίζουμε τη ζάχαρη μέσα στον κάδο του Thermomix και προσθέτουμε τα πρώτα 50 γρ. αλεύρι και τη φλούδα του πορτοκαλιού. Αλέθουμε για 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα και τη μαγιά και ρυθμίζουμε για 1 λεπτό, στους 50°C, στην ταχύτητα 3.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την άχνη ζάχαρη. Αναμειγνύουμε για 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 3.
  • Ζυμώνουμε για 1,5 λεπτό στην ταχύτητα στάχυ. Βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη λεκάνη και την αφήνουμε να φουσκώσει. Εάν έχει μείνει ζύμη επάνω στα μαχαίρια, πατάμε το κουμπί τούρμπο για να ελευθερωθεί.
  • Όταν φουσκώσει η ζύμη, αφαιρούμε τον αέρα και τη βάζουμε στη φόρμα μας την οποία έχουμε βουτυρώσει. Αφήνουμε να ξαναφουσκώσει μέχρι να φθάσει 1 εκ. πάνω από τη φόρμα.
  • Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά και μετά το βγάζουμε από τη φόρμα. Πρίν το σερβίρισμα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Notes

Η ζύμη στην αρχή κολλάει λίγο αλλά χρησιμοποιείται πιο εύκολα μετά την πρώτη φορά που θα μπει.
Για όποιον επιθυμεί να έχει πιο γλυκιά γεύση το panettone μπορεί να αυξήσει 20-30 γρ. τη ζάχαρη επειδή βγαίνει λίγο άγλυκο.
Η συνταγή ανήκει αποκλειστικά  στη συλλογή συνταγών του Thermomix.
Καλή επιτυχία!



Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating