Go Back
Flavors-recipes-post-panettone

Panettone. Το Χριστουγεννιάτικο Ιταλικό Κέικ.

Prep Time 15 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 55 minutes
Course Dessert
Servings 10 μερίδες

Equipment

  • Thermomix TM6, Φόρμα ψησίματος 15x10 εκ.

Ingredients
  

  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεπτή φλούδα ενός πορτοκαλιού
  • 300 γρ. χωριάτικο αλεύρι 50 γρ. και 250γρ. χωριστά
  • 200 γρ. φαρίνα
  • 100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 250 γρ. γάλα
  • φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 3 κρόκους από μεγάλα αυγά (L)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη βανίλιας ή 2 βανίλιες
  • 100 γρ. αποξηραμένα γλυκά του κουταλιού κατά προτίμηση εσπεριδοειδή, κομμένα μικρά κομμάτια
  • 75 γρ. σταφίδες
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Instructions
 

  • Ζυγίζουμε τη ζάχαρη μέσα στον κάδο του Thermomix και προσθέτουμε τα πρώτα 50 γρ. αλεύρι και τη φλούδα του πορτοκαλιού. Αλέθουμε για 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα και τη μαγιά και ρυθμίζουμε για 1 λεπτό, στους 50°C, στην ταχύτητα 3.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την άχνη ζάχαρη. Αναμειγνύουμε για 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 3.
  • Ζυμώνουμε για 1,5 λεπτό στην ταχύτητα στάχυ. Βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη λεκάνη και την αφήνουμε να φουσκώσει. Εάν έχει μείνει ζύμη επάνω στα μαχαίρια, πατάμε το κουμπί τούρμπο για να ελευθερωθεί.
  • Όταν φουσκώσει η ζύμη, αφαιρούμε τον αέρα και τη βάζουμε στη φόρμα μας την οποία έχουμε βουτυρώσει. Αφήνουμε να ξαναφουσκώσει μέχρι να φθάσει 1 εκ. πάνω από τη φόρμα.
  • Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά και μετά το βγάζουμε από τη φόρμα. Πρίν το σερβίρισμα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Notes

Η ζύμη στην αρχή κολλάει λίγο αλλά χρησιμοποιείται πιο εύκολα μετά την πρώτη φορά που θα μπει.
Για όποιον επιθυμεί να έχει πιο γλυκιά γεύση το panettone μπορεί να αυξήσει 20-30 γρ. τη ζάχαρη επειδή βγαίνει λίγο άγλυκο.
Η συνταγή ανήκει αποκλειστικά  στη συλλογή συνταγών του Thermomix.
Καλή επιτυχία!
Keyword baked, cake, candy citrus