8 Απλα Tips για τα Πιο Νοστιμα Κεικ στο Thermomix

8 Απλα Tips για τα Πιο Νοστιμα Κεικ στο Thermomix

8 απλά tips για τα πιο νόστιμα κέικ στο Thermomix, είναι κάτι που μπορεί σε άλλους να φαίνεται εύκολο και σε άλλους να μοιάζει βουνό! Αλλά, θα σας παρουσιάσω εδώ απλά και μικρά μυστικά για να βοηθήσω να τελειοποιήσετε τα κέικ με τη χρήση του Thermomix.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΟ Thermomix

Το πιο συχνό πρόβλημα που έχω παρατηρήσει ότι απασχολεί πολλούς αναφορικά με την παρασκευή των κέικ, είναι ότι αυτά γίνονται πολύ πυκνά στην υφή, καθόλου αφράτα και καμία φορά δε φουσκώνουν όσο πρέπει κατά την παραμονή τους στο φούρνο.

Μιλώντας φυσικά και απο προσωπική εμπειρία. Ειδικά τον πρώτο καιρό που είχα στα χέρια μου το Thermomix, έκανα πολλές δοκιμές σε δικές μου συνταγές για ένα καλό αποτέλεσμα. Τα κέικ όμως δεν ήταν τόσο αφράτα και αέρινα όσο τα πετύχαινα με την παρασκευή τους στο χέρι ή με τη χρήση ενός απλού μίξερ. Κι αυτό ήταν ενοχλητικό, ειδικά έχοντας στα χέρια μου ένα τόσο δυνατό μηχάνημα.

Και εάν ακόμα δε γνωρίζετε τις δυνατότητες του Thermomix, καλύπτω αναλυτικά το θέμα αυτό εδώ.

Αυτό, με έκανε να ξεκινήσω να πειραματίζομαι με τους χρόνους παρασκευής, το χρόνο ανάδευσης και ψησίματος των κέικ αλλά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούσα, προκειμένου να επιτύχω το τέλειο αποτέλεσμα. Και φυσικά να βελτιώσω τις δεξιότητές μου.

Έτσι, αποφάσισα με αυτό εδώ το post να μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις αγαπημένες μου συμβουλές για τιην παρασκευή των πιο νόστιμων κέικ στο Thermomix. Ελπίζω να τα βρείτε τόσο χρήσιμα όσο εγώ.

ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ TIPS

Παρακάτω θα διαβάσετε τη λίστα με τα πιο χρήσιμα tips για να φτιάχνετε κάθε συνταγή για κέικ του Thermomix, έχοντας το πιο νόστιμο αποτέλεσμα. Τα συγκέντρωσα μετά από πάρα πολλές δοκιμές συνταγών και φτιάχνοντας πολλά κέικ!

Εδώ θα βρείτε την πιο νόστιμη καλοκαιρινή συνταγή κέικ. Να τη δοκιμάσετε!

1. Μαλακωστε το βουτυρο

Το σημαντικό ώστε να έχουμε ένα κέικ αφράτο, είναι να έχουμε μία ωραία και παχιά ζύμη. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, παίζει η επιλογή καλής ποιότητας βουτύρου. Εγώ προτιμώ να χρησιμοποιώ αγελαδινό βούτυρο ή σκέτο πολύ καλό βούτυρο (refined) αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Απλά, έχοντας το λίπος που χρειάζεται θα δώσει τον αέρα που πρέπει στη ζύμη και τη νοστιμιά στο κέικ μας. Εάν το βούτυρο δεν είναι καλής ποιότητας και περιέχει λίπος που δεν είναι αρκετό, τότε κατά τη διάρκεια του ψησίματος το κέικ θα στεγνώσει.

Για το λόγο αυτό, συνιστώ να κόβετε το βούτυρο σε κύβους και να το τοποθετείτε στον κάδο του Thermomix και πριν προσθέσετε άλλα υλικά, να μαλακώσετε το βούτυρο ώστε να γίνει κρέμα για 20-40 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα ταχύτητα 5.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι ακόμη και το κρύο βούτυρο θα γίνει ωραίο και βελούδινο. Χρησιμοποιώ βούτυρο κατευθείαν από το ψυγείο χωρίς να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου γιατί όταν ζεσταθεί πολύ το βούτυρο μπορεί να λιώσει πολύ γρήγορα στο φούρνο, με αποτέλεσμα το κέικ να μη φουσκώσει στο κέντρο κατά το ψήσιμο.

2. Επιλεξτε αλευρι καλης ποιοτητας

Η επιλογή καλής ποιότητας υλικών είναι πολύ σημαντικό για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στη μαγειρική. Η διαφορά μεταξύ αλεύρων του εμπορίου είναι μεγάλη και η ποιότητα που τα χαρακτηρίζει διαφέρει εξίσου σημαντικά μεταξύ τους.

Εάν υπάρχει η δυνατότητα, αγοράστε ένα αλεύρι πολύ καλής ποιότητας, καθώς η πιθανότητα να έχει υποστεί κάποια επεξεργασία είναι μικρή. Ένα αλεύρι καλής ποιότητας θα προσφέρει καλύτερη δομή στο κέικ και θα το βοηθήσει να φουσκώσει πιο ομοιόμορφα.

Επίσης, υπάρχουν φορές που δε χρησιμοποιώ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Απλά και μόνο για να να έχω λίγο τον έλεγχο του τι προσθέτω στο κέικ. Θέλω να ξέρω ακριβώς τί υλικά χρησιμοπιώ και να τα προσαρμόζω ανάλογα για να έχω τα επιθυμητά αποτελέσματα.

3. Χρησιμοποιειστε baking powder το οποιο δεν πολυκαιρισμενο

Υπάρχουν φορές που παρατήρησα ότι το απότελεσμα ενός σφιχτού και πυκνού σε υφή κέικ, οφείλεται στη χρήση baking powder. Και ειδικά όταν είχα αφήσει μισο-χρησιμοποιημένη συσκευασία στο ντουλάπι τροφίμων ή ακόμα και όταν δεν πρόσθεσα επαρκή ποσότητα.

Σόδα δε χρησιμοποιώ ποτέ ενώ πλεόν φροντίζω να ανανεώνω τη συσκευασία του baking powder. Γιατί όσο παλαιότερο είναι τόσο πιο πιθανό είναι να έχει χάσει τις ιδιότητές του και να να χαλάσει τη συνταγή. Για αυτό παίρνω μόνο μικρά πακετάκια baking powder ώστε ακόμα και εάν χρειαστεί να τα πετάξω να μη σκεγτώ το κόστος.

4. Αποφυγετε το υπερβολικο χτυπημα

Ένα από τα βασικά πράγματα που μαθαίνουμε αναφορικά με τις ζύμες, είναι ότι πάντα θέλει προσοχή ο χρόνος χτυπήματος του μείγματος. Έτσι και για την παρασκευή των κέικ μας ακόμα και με τη χρήση του Thermomix.

Έτσι, δεν πρέπει να αναμιγνύεται μια ζύμη για κέικ στο Thermomix για περισσότερο από 45 δευτερόλεπτα και στην ταχύτητα 5 συνολικά. Το Thermomix είναι τόσο ισχυρό, οπότε θέλει προσοχή με το υπερβολικό χτύπημα. Εάν το μείγμα του κέικ χτυπηθεί για πολύ ώρα, θα δείτε ότι δε θα φουσκώσει ομοιόμορφα. Αυτό συμβαίνει, επειδή έχει χτυπηθεί ο αέρας από τη ζύμη και φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε!

5. Αφαιρεστε τον αερα απο το μειγμα

Εάν φτιάχνοντας το μείγμα για το κέικ σας με το Thermomix και παρατηρήσετε ότι δε βγαίνει όπως θέλετε και περνάει ο χρόνος, τότε αυτό που ακολουθώ εγώ είναι να σταματήσω το Thermomix. Το σταματάω στα μισά του χρόνου ανάμειξης και αφαιρώ τον αέρα που έχει σχηματιστεί κατά τη διάρκεια της ανάμειξης.

Αυτό συμβαίνει διότι τα μαχαίρια στη βάση αγγίζουν κατά μέρος τα συστατικά του μείγματος και ανακινώντας το στο κάτω μέρος παγιδεύουν τον αέρα. Για αυτό και τα υπόλοιπα υλικά ενδέχεται να μην ενσωματωθούν καλά. Δε συμβαίνει πάντα αλλά το έχω παρατηρήσει.

Εάν σε περίπτωση που σταματήσετε το μηχάνημα και δε φύγει ο αέρας, τότε με τη σπάτουλά σας ανακατέψτε ελαφρά το μείγμα από τα τοιχώματα του κάδου. Συνεχίστε μέχρι να τελειώσει ο χρόνος ανάμειξης. Βοηθά πραγματικά να αποκτήσετε μια πιο λεία ζύμη.

6. Σωστη ποσοτητα στη φορμα του κεικ

Παίζει σημαντικό ρόλο η ποσότητα του μείγματος που θα χρησιμοποιείσετε στη φόρμα του κέικ. Πρέπει να έχετε στο νου σας την επιλογή του κατάλληλου σκεύους αναφορικά με το μέγεθος. Η επιλογή λάθους μεγέθους μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα που δεν επιθυμείτε.

Ως γενικό κανόνα θα πρέπει να έχετε κατά νου να μη γεμίζετε τη φόρμα ή το σκεύος με περισσότερο από τα 2/3 του μείγματός σας. Ίσως και λίγο παραπάνω. Επίσης, θα πρέπει να προσέχετε να χρησιμοποιείτε κάποιο αντικολλητικό σκεύος. Να λαδώσετε καλά τη βάση του ή να βάλετε αντικολλητικό χαρτί.

Εάν η φόρμα είναι πολύ μεγάλη, το κέικ θα καεί γρήγορα στα πλάγια πριν το κέντρο γιατί εκεί δε θα φθάσει στη σωστή θερμοκρασία. Εάν η φόρμα είναι πολύ μικρή, το κέικ δε θα ψηθεί εγκαίρως.

7. Η μαρμελαδα μπορει να βοηθησει

Και όμως ναι! Η χρήση της μαρμελάδας ως μόνωση για το κέικ μπορεί να βοηθήσει. Το tip αυτό μου το είπε μια φίλη και μπορώ να πω ότι όσες φορές το δοκίμασα δε με απογοήτευσε ποτέ.

Μόλις ψηθεί το κέικ και κρυώσει, για όσες συνταγές έχουν επικάλυψει γλάσου ή ganache, τότε αλείψτε το κέικ σας με μαρμελάδα -βερύκοκο είναι το ιδανικό!- ώστε να δημιουργείσετε ένα είδος μόνωσης προτού περάσετε το γλάσο ή τη ganache.

Και συγκεκριμένα παίρνω μία απλή μαρμελάδα βερύκοκο του εμπορίου δίχως να έχει κομμάτια φρούτων και τη βάζω στον κάδο του Thermomix για 2 λεπτά, στους 100 C, στην ταχύτητα 1. Έτσι, χάνει όποια ποσότητα υγρασίας έχει και μετά με ένα πινέλο περνάω το κέικ.

Το αφήνουμε να κρυώσει ώστε να σταθεροποιηθεί και ξεκινάτε να περνάτε το γλάσο σας. Και το κέικ παραμένει υγρό στο εσωτερικό του αλλά και το γλάσο κολλάει καλύτερα.

8. Μετρηστε προσεχτικα τα υλικα

Η προσεχτική και σωστή μετρηση των υλλικών παίζει μεγάλο ρόλο στην παρασκευή των κέικ. Κι εδώ με την ακρίβεια ζύγισης του Thermomix, μπορείτε να κάνετε μετρήσεις ακριβείας.

Βέβαια το tip αυτό ισχύει για κάθε παρασκευή ανεξαρτήτως μηχανήματος και δεν μπορείτε να το αποφύγετε εάν πραγματικά θέλετε ένα νόστιμο κέικ.

Ελπίζω να απολαύσετε τη συνταγή για το 8 Απλα Tips για τα Πιο Νόστιμα Κέικ στο Thermomix. Αφήστε ένα σχόλιο και δώστε τη βαθμολογία σας στο κάτω μέρος αυτό του post όταν τη δοκιμάσετε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Flavors-recipes για νέες δωρεάν συνταγές, μαγειρικά tips και πολλά ακόμη – Cheers!

Και τώρα που ξέρετε όλα τα μυστικά, μπορείτε να φτιάξετε τα πιο υπέροχα και αφράτα κέικ. Κάντε κλικ εδώ για μερικές υπέροχες συνταγές. Enjoy!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *