Πως να Φτιαξετε Φυτικο Γαλα-Dairy Free

Πως να Φτιαξετε Φυτικο Γαλα-Dairy Free

Σε αυτό το post θα αναφερθούμε στους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να φτιάξετε φυτικό γάλα – dairy free. Είτε έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, είτε είστε vegan ή σας ταλαιπωρεί κάποια αλλεργία, είναι αρκετοί οι λόγοι αυτοί για τους οποίους τα γαλακτοκομικά μπορεί να μην αποτελούν διατροφική επιλογή για κάποιον από εσάς.

Έτσι, ενδέχεται κάποιος να αποφασίσει να στραφεί σε φυτικές επιλογές οι οποίες ευτυχώς σήμερα είναι πάρα πολλές. Η γεύση των φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων και πιο συγκεκριμένα του γάλακτος, ποικίλλει μεταξύ των διαφορετικών brand ενώ το κόστος είναι μεγαλυτερό από ότι των συμβατικών προϊόντων.

Επίσης, μπορεί να υπάρχουν συστατικά στο φυτικό γάλα της αγοράς όπως η ζάχαρη, η οποία καλό είναι να μην καταλανώνεται. Η λύση φυσικά είναι να παρασκευάσετε το δικό σας φυτικό γάλα το οποίο θα κοστίζει λιγότερο και είναι τόσο εύκολο να παρασκευαστεί με το Thermomix.

ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Ξεκινάω με το αγαπημένο μου στη λίστα το οποίο δεν είναι άλλο από το γάλα αμυγδάλου.

Μουλιάστε τα αμύγδαλα για περίπου 12 ώρες ή όλο το προηγούμενο βράδυ. Αυτό θα ενεργοποιήσει τα ένζυμα στα αμύγδαλα, κάνοντας το γάλα πιο εύπεπτο και πιο κρεμώδες στην υφή του. Μόλις μουλιάσουν τα αμύγδαλα, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε, τα βάζετε στον κάδο του TM με μια πρέζα αλάτι και νερό σε αναλογία 150 γρ. αμύγδαλα προς 400 γρ. και ανακατεύετε για 2 λεπτά / Ταχύτητα 10. Εαν αν σας αρέσει το γάλα να έχει πιο γλυκιά γεύση, προσθέστε 1-2 χουρμάδες και ανακατέψτε ξανά για 1 λεπτό / Ταχύτητα 10. Περάστε μέσα από μια σίτα ή σουρωτήρι για τυχόν υπολείμματα, αδειάστε το σε ένα γυάλινο σκεύος και φυλάξτε το στο ψυγείο.

ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ

Το γάλα καρύδας είναι εξίσου γευστικό και με αυτό φτιάχνω το πρωινό μου smoothie με chia seeds και χουρμάδες. Είναι πλούσιο σε γεύση και αρκετά κρεμώδες. Και για το γάλα καρύδας, εργαζόμαστε με την ίδια αναλογία 150-200 γρ. αποξηραμένης καρύδας σε 400 γρ. νερού. Αυτή τη φορά, το νερό πρέπει να είναι ζεστό. Αυτό θα βοηθήσει να απελευθερώσει όλη την υπέροχη γεύση της η καρύδα καθώς και τα έλαιά της.

Προσθέστε την καρύδα και το νερό στον κάδο του Thermomix και ανακατέψτε 2 λεπτά / Ταχύτητα 10. Περάστε πάλι από ένα σουρωτήρι και φυλάξτε το στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.

ΓΑΛΑ ΚΑΣΙΟΥΣ

Νομίζω είναι το λιγότερο διαθέσιμο στην αγορά αφού το βρίσκω σπάνια. Παρόλα αυτά είναι και αυτό πολύ γευστικό.

Ξεκινάμε το ίδιο με το γάλα αμυγδάλου σε αναλογία 150 γρ. κάσιους προς 400 γρ. μουλιάζοντας τους ξηρούς καρπούς για 12 ώρες ή για ένα βράδυ πριν την παρασκευή. Μετά, στραγγίστε και ξεπλύνετε τα κάσιους, προσθέστε τα στον κάδο του TM με νερό στην ίδια αναλογία όπως πριν και ανακατέψτε για 2 λεπτά / Ταχύτητα 10.

Τα κάσιους είναι από μόνα τους γλυκά, αλλά αν θέλετε το γάλα σας πιο γλυκό, προσθέστε μερικούς χουρμάδες, όπως και πριν, στον κάδο και ανακατέψτε ξανά 1 λεπτό / Ταχύτητα 10. Τα κάσιους αναμειγνύονται εκπληκτικά, οπότε μπορεί και να μη χρειαστεί να στραγγίσετε το γάλα. Διαφορετικά, επαναλαμβάνεται όπως στις προηγούμενες παρασκευές.

ΓΑΛΑ ΒΡΩΜΗΣ

Η βρώμη είναι εξαιρετική για την παρασκευή γάλακτος, καθώς είναι και αρκετά φθηνή. Εδώ απλά μουλιάζουμε τη βρώμη για περίπου 15 λεπτά έως 1 ώρα και θα φτιάξετε ένα υπέροχο κρεμώδες γάλα.

Στραγγίστε τη βρώμη και προσθέστε τη στον κάδο του TM σε αναλογία, 100 γρ. βρώμης προς 400 γρ. νερό, μαζί με μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε για 45 δευτερόλεπτα / Ταχύτητα 10. Το γάλα βρώμης δεν απαιτεί αρκετό χρόνο ανάμειξης όπως τα άλλα γάλατα. Προσοχή γιατί η υπερβολική ανάμειξη της βρώμης μπορεί να οδηγήσει σε μια περίεργη και καθόλου ευχάριστη υφή. Εάν διαπιστώσετε ότι συμβαίνει αυτό, απλώς μειώστε τον χρόνο στα 30 δευτερόλεπτα / Ταχύτητα 10. Σουρώστε, τοποθετήστε σε γυάλινο δοχείο και βάλτε το στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.

TIPS AND TRICKS

  • Προσθέτοντας εκχύλισμα βανίλιας ή σκόνη κακάο θα φτιάξετε μερικά εκπληκτικά αρωματικά γάλατα. Απλώς, προσθέστε το συστατικό της αρεσκείας σας μετά το αρχικό μείγμα και μετά ανακατέψτε ξανά για 1 λεπτό / Ταχύτητα 10, στη συνέχεια στραγγίστε και αποθηκεύστε κανονικά.
  • Οι ξηροί καρποί πρέπει να είναι ωμοί. Η χρήση καβουρδισμένων ξηρών καρπών για την παρασκευή γάλακτος απλώς δε θα λειτουργήσει – είναι πολύ στεγνά και το ψήσιμο μπορεί πραγματικά να αναδείξει κάποια πικρή γεύση, δημιουργώντας ένα αρκετά δυσάρεστο αποτέλεσμα.
  • Παίξτε με την ανάμειξη και την επιλογή διαφορετικών ξηρών καρπών. Δοκιμάστε γάλα με κάσιους-αμύγδαλο ή γάλα βρώμης-φουντούκι. Εφόσον διατηρείτε αυτή την αναλογία 1:4 του βασικού συστατικού προς το νερό, θα κάνετε δικές σας υπέροχες παρασκευές.
  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε φρέσκα υλικά. Ξηρούς καρπούς φρέσκους χωρίς να έχουν υγρασία, για να είστε σίγουροι ότι το γάλα σας θα είναι απολύτως νόστιμο.
  • Ενδέχεται το γάλα να σας “σπάσει” στο ψυγείο. Θα διαχωριστεί στα συστατικά. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει κανένα πρόσθετο, οπότε και είναι απολύτως φυσιολογικό. Απλώς ανακινήστε καλά πριν τη χρήση.
  • Μην πετάτε την πούλπα/πολτό που περίσσεψε από τους ξηρούς καρπούς αφού στραγγίσετε το γάλα. Απλώστε τη σε ένα ταψί, βάλτε το στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να στεγνώσει. Όταν είναι έτοιμο, βάλτε ξανά στο Thermomix και ανακατέψτε 30 δευτερόλεπτα / Ταχύτητα 8. Τώρα έχετε και αλεύρι αμυγδάλου, αλεύρι καρύδας, αλεύρι βρώμης. Μπορείτε επίσης να παρασκευάσετε raw, vegan συνταγές!

Πηγή: sophiaskitchen.blog

Ελπίζω να απολαύσετε τη συνταγή για το Πώς να Φτιάξετε Φυτικό Γάλα-Dairy Free. Αφήστε ένα σχόλιο και δώστε τη βαθμολογία σας στο κάτω μέρος αυτό του post όταν τη δοκιμάσετε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Flavors-recipes για νέες δωρεάν συνταγές, μαγειρικά tips και πολλά ακόμη – Cheers!

Όλες τις συνταγές θα τις βρείτε εδώ.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *