Ψωμι με Αποξηραμενα Φρουτα και Ξηρους Καρπους. Nutty & Fruity

Ψωμι με Αποξηραμενα Φρουτα και Ξηρους Καρπους. Nutty & Fruity

Το ψωμί με τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, είναι μία πολύ εύκολη συνταγή που έπεσε στα χέρια μου αναζητώντας μαγειρικές ιδέες και έμπνευση!

Για κάποιο λόγο, αρνήθηκα να πάω να αγοράσω κάτι έτοιμο από την αγορά. Επομένως, βλέποντας πώς έχω αρκετά υλικά στο σπίτι ξεκίνησα την αναζήτηση για ένα εύκολο ψωμί με φρούτα και καρπούς. Ιδιατέρως χορταστικό και καλή εναλλακτική επιλογή για ένα γρήγορο σνακ.

Έψαχνα την κατάλληλη συνταγή για ένα σπιτικό και γευστικό ψωμί, να τρώω με το πρωινό μου γεύμα. Το βρήκα on time και σας το παρουσιάζω με περίσσια αγάπη!

Ποια αποξηραμενα φρουτα μπορουμε να προσθεσουμε

Το ψωμί μας ταιριάζει με πολλά αποξηραμένα φρούτα όπως οι σταφίδες, τα αποξηραμένα μύρτιλα, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Στη συνταγή αυτή έχω επιλέξει να προσθέσω αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα μια που αυτά είχα άμεσα διαθέσιμα στο ντουλάπι τροφίμων μου. Εσείς βέβαια, μπορείτε να επιλέξετε τα φρούτα της αρεσκείας σας δίχως κανένα πρόβλημα και να βρείτε τους αγαπημένους σας συνδυασμούς.

Νομίζω ότι η ποικιλία είναι που κάνει αυτό το ψωμί τόσο ξεχωριστό, οπότε δεν θα πρότεινα να το φτιάξω με έναν μόνο τύπο φρούτων και ξηρών καρπών.

Η επιλογη των φρουτων

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν αγοράζετε αποξηραμένα φρούτα. Αρχικά, προσπαθήστε να αγοράσετε χύμα από ένα μανάβικο ή κατάστημα βιολογικών προϊόντων το οποίο να παρουσιάζει εμπορική κινητικότητα. Όχι μόνο γιατί τα φρούτα θα είναι πιο φρέσκα, αλλά μπορείτε να δείτε, να μυρίσετε και να γευτείτε τα αποξηραμένα φρούτα για να βεβαιωθείτε ότι είναι νόστιμα και υψηλής ποιότητας.

Εάν επιλέξετε συσκευασμένα αποξηραμένα φρούτα από ένα μεγάλο κατάστημα, τα οποία μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά, αλλά είναι πιο δύσκολο για κάποιον να δει την ποιότητα του φρούτου λόγω της πλαστικής συσκευασίας. Βεβαιωθείτε τουλάχιστον, ότι έχετε ελέγξει την ημερομηνία παρασκευής και λήξης η οποία αναγράφεται επάνω στη συσκευασία.

Πάντα να αναζητάτε αποξηραμένα φρούτα που να είναι παχιά, όχι πολύ αφυδατωμένα και να έχουν καλό χρώμα. Ποτέ μην αγοράζετε φρούτα που να είναι στεγνά ή να φαίνονται πολυκαιρισμένα. Υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να αγοράζουμε αποξηραμένα φρούτα τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία με ειδικό διάλυμα. Αυτό γίνεται για να διατηρούν το φωτεινό χρώμα τους και να τα κάνει πολύ μαλακά και υγρά. Φυσικά, μερικοί υποστηρίζουν ότι η γεύση των αποξηραμένων φρούτων που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία είναι πολύ ανώτερη.

Ποιους ξηρους καρπους μπορουμε να προσθεσουμε

Και στην επιλογή των ξηρών καρπών έχουμε πολλές εναλλακτικές. Τα καρύδια είναι πολύ καλή διατροφική επιλογή, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια επίσης. Εγώ επίλεξα να βάλω φουντούκια αλλά την επόμενη φορά που θα ξαναφτιάξω το ψωμί θα βάλω ένα μιξ ξηρών καρπών.

Όσα ανέφερα παραπάνω ισχύουν και για την επιλογή και αγορά των ξηρών καρπών. Εάν έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε πριν την αγορά των ξηρών καρπών αυτό είναι το ιδανικό ενω να θυμάστε να είναι πάντα φρέσκος ο καρπός και τραγανός.

Ειναι ενα ελαφρως γλυκο ψωμι

Για το αλεύρι που έφτιαξα τη ζύμη, χρησιμοποίησα ένα μείγμα χωριάτικου και για όλες τις χρήσεις αλεύρι. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ολόκληρη την ποσότητα από ένα είδος ή πιθανώς οποιονδήποτε συνδυασμό αλεύρων σας αρέσει όπως είναι το φαγόπυρο και το λευκό. Ακόμα και μέσω της επιλογής σας, μπορείτε να κάνετε τη συνταγή αυτή χωρίς γλουτένη.

Πάντως, αυτή η ζύμη του ψωμιού είναι γρήγορη και εύκολη. Μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία ότι υπάρχουν κυριολεκτικά αρκετά φρούτα και ξηροί καρποί! Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιοποιήσετε τα υλικά που σας έχουν περισσέψει. Και θεωρώ ότι η ποικιλία είναι που κάνει αυτό το ψωμί τόσο ξεχωριστό και υψηλής διατροφικής αξίας.

Η γλυκύτητα του ψωμιού προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την προσθήκη των αποξηραμένων φρούτων αφού η γλυκαντική ουσία την οποία έχουμε προσθέσει στη συνταγή μας, είναι μονάχα το μέλι.

Δοκιμάστε το!

TIPS AND TRICKS

Επειδή το συγκεκριμένο ψωμί δεν περιέχει καθόλου λίπος στην παρασκευή της ζύμης, θα στεγνώσει γρήγορα. Για το λόγο αυτό συνιστώ να τυλίξετε το ψημένο καρβέλι σας ή μεμονωμένες τις φέτες σε λαδόκολα και αλομινόχαρτο και να το φυλάξετε στο ψυγείο. Θα μπορούσατε σίγουρα να το φυλάξετε και στην κατάψυξη.

Κάνετε τους δικούς σας ξεχωριστούς συνδυασμούς και να είναι ανάλογα με τις δικές διατροφικές συνήθειες και θερμιδικές ανάγκες.

Καλή απόλαυση!

Ελπίζω να απολαύσετε τη συνταγή για το Ψωμί με τα Αποξηραμένα Φρούτα και τους Ξηρούς Καρπούς. Αφήστε ένα σχόλιο και δώστε τη βαθμολογία σας στο κάτω μέρος αυτό του post όταν τη δοκιμάσετε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Flavors-recipes για νέες δωρεάν συνταγές, μαγειρικά tips και πολλά ακόμη – Cheers!

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο αυτό !

Καταπληκτική συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το vegan αρωματικό cake και το κέικ με τα φρέσκα βερίκοκα και σοκολάτα.

Ψωμί με Αποξηραμένα Φρούτα και Ξηρούς Καρπούς

Course: Breakfast
Keyword: αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψωμί

Equipment

  • Thermomix TM6

Ingredients

  • 375 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 125  γρ. αλεύρι  για όλες τις χρήσεις
  • 75 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
  • 75 γρ. δαμάσκηνα 
  • 75 γρ. φουντούκια  ή καρύδια, φιστίκια ή μείγμα αυτών
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 350 γρ. νερό
  • 10 γρ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μέλι

Instructions

  • Βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε ένα μπολ και ρίχνουμε βραστό νερό και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά και τα κόβουμε σε κομμάτια.
  • Ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς για 3 δευτερόλεπτα και στην ταχύτητα 6.
  • Ψιλοκόβουμε και τα αποξηραμένα φρούτα για 3 δευτερόλεπτα και στην ταχύτητα 5.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του Thermomix το νερό, τη μαγιά και το μέλι και χτυπάμε για 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα, στους 37° C, στην ταχύτητα 2.
  • Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώνουμε για 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα, στη ταχύτητα στάχυ.
  • Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα και ζυμώνουμε για 45 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα στάχυ.
  • Τοποθετούμε σε ένα σκεύος και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει παίρνοντας περίπου 3 φορές τον αρχικό της όγκο.
  • Όταν φουσκώσει της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε και τη βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την αφήνουμε πάλι να ανέβει για λίγο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240° C και όταν φθάσει τη θερμοκρασία αυτή, βάζω το ταψί και κατεβάζω τη θερμοκρασία στους 220°C για 5 λεπτά και μετά ρυθμίζω τη θερμοκρασία στους 180°C για άλλα 30 λεπτά.
  • Το ψωμί είναι έτοιμο.

Notes

Καλή επιτυχία!


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating