Go Back
Flavors-recipes-post-eggplantpie

Μελιτζανόπιτα

Prep Time 30 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour 20 minutes
Course Appetizer, Main Course

Equipment

  • Ταψί στρογγυλό 35 εκ. διάμετρο

Ingredients
  

  • 1 κιλό μελιτζάνες πλυμμένες, καθαρισμένες, κομμένες σε κύβους
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
  • 1 μεγάλη τομάτα
  • 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 φύλλα βασιλικό
  • 1 μεσαίο αυγό
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 150 γρ. φέτα τυρί
  • 250 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 1 φύλλο κρούστας για πίτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • σουσάμι προαιρετικά

Instructions
 

Για τη γέμιση

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι το οποίο έχουμε σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε περίπου 4 κ.σ. από το ελαιόλαδο.
  • Μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το τσιγαρίζουμε και μόλις αρχίζει να μαραίνεται ρίχνουμε και τις μελιτζάνες έως ότου αυτές μαλακώσουν.
  • Αφού δούμε ότι έχουν τσιγαριστεί και μαλακώσει, προσθέτουμε και την τομάτα μας κομμένη.
  • Συνεχίζουμε ανακατεύοντας τα υλικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά έως ότου αυτά βράσουν και βγάλουν τα υγρά τους .
  • Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα φύλλα του βασιλικού τα οποία κόβουμε εκείνη τη στιγμή μέσα στη γέμιση.
  • Ανακατεύουμε και μόλις δούμε ότι έχουν μαγειρευτεί, αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη φέτα σε κύβους, το τριμμένο τυρί και το αυγό χτυπημένο.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και η γέμιση είναι έτοιμη.

Για την πίτα

  • Παίρνουμε τα φύλλα τα οποία μισά θα χρησιμοποιήσουμε για τη βάση της πίτας και τα υπόλοιπα μισά επάνω.
  • Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά το ταψί περιμετρικά και στη βάση του και προσθέτουμε το πρώτο φύλλο.
  • Λαδώνουμε το φύλλο και ακολούθως απλώνουμε το επόμενο προσέχοντας να καλυφθούν τα κενά από το προηγούμενο.
  • Ξαναλαδώνουμε κι επαναλαμβάνουμε έως ότου χρησιμοποίησουμε τα μισά φύλλα.
  • Παίρνουμε το σκεύος με τη γέμιση που έχουμε αφήσει στην άκρη και τη ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα, απλώνοντας καλά μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού.
  • Γυρίζουμε τις άκρες από τα φύλλα προς τα μέσα και τις λαδώνουμε.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα υπόλοιπα μισά φύλλα από πάνω κατά τον ίδιο τρόπο όπως πρίν.
  • Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
  • Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 190°C στον αέρα ή αντιστάσεις για 40 με 50 λεπτά μέχρι η πίτα να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
  • Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, την κόβουμε και σερβίρουμε.

Notes

Καλή επιτυχία!
Keyword eggplant, pie