Go Back
flavors-recipes-post-prasokimadopita.jpg

Σπιτική Πρασοκιμαδόπιτα

Prep Time 30 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 15 minutes
Course Appetizer
Servings 10 κομμάτια

Equipment

  • Τηγάνι, Πυρίμαχο σκεύος ή Ταψί (στενόμακρο)

Ingredients
  

  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 4 πράσα το άσπρο & πράσινο μέρος να είναι τρυφερά
  • 2 αυγά
  • 100-150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 70-80 γρ. κρέμα γάλακτος light
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 φύλλα κουρού
  • 1-2 κ.σ. νιφάδες βρώμης ή τριμμένη φρυγανιά για πασπάλισμα

Instructions
 

  • Σε ένα τηγάνι βάζω το λάδι και σωτάρω τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  • Προσθέτω τα πράσα που έχω κόψει σε ροδέλες, προσθέτω και το αλάτι και σωτάρω μέχρι να πέσει ο όγκος τους.
  • Προσθέτω 150 γρ. νερό, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω και αφήνω να μαγειρευτούν για 15 λεπτά και να πιούν τα υγρά.
  • Τραβάω από τη φωτιά και αφήνω να πέσει η θερμοκρασία. Προσθέτω τα αυγά χτυπημένα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύω. Τέλος ρίχνω την παρμεζάνα και το πιπέρι.
  • Στρώνω σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο στενόμακρο πυρέξ ή ταψί, το ένα φύλλο ζύμης κουρού, να σκεπάσει και τα πλαινά τειχώματα, πασπαλίζω πάνω από το φύλλο τις νιφάδες βρώμης ή την τριμμένη φρυγανιά και ρίχνω τη γέμιση.
  • Βάζω από πάνω το δεύτερο φύλλο της ζύμης κουρού και σφραγίζω γύρω γύρω καλά τη γέμιση.
  • Με ένα μαχαιράκι χαράζω επιφανειακά σε τετράγωνα την πίτα (προσοχή μη φθάσει βαθιά το μαχαίρι), ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Notes

Προαιρετικά όποιος επιθυμεί μπορεί να περάσει την επιφάνεια της πίτας με αυγό και να πασπαλίσει με σουσάμι.
Καλή επιτυχία!
Keyword ground beef, leeks, pie