Go Back
Flavors-recipes-post

Αλμυρό Ρολό Ζαμπόν με Τυρί

Prep Time 15 minutes
Cook Time 2 hours 20 minutes
Total Time 2 hours 35 minutes
Course Appetizer, Snack
Servings 15 φέτες

Equipment

  • Thermomix TM6, Ταψί, Αντικολλητικό χαρτί

Ingredients
  

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. γάλα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 20 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 550 γρ. αλεύρι
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό χτυπημένο σε μπολ

Για τη γέμιση

  • 5-6 κ.σ. ketchup
  • 250 γρ. ζαμπόν της αρεσκείας σας
  • 250 γρ. τυρί της αρεσκείας σας που λιώνει
  • 2 κ.γ. ρίγανη προαιρετικά

Instructions
 

  • Βάζουμε το γάλα, το βούτυρο, τη μαγιά και τη ζάχαρη στον κάδο και ρυθμίζουμε 3 λεπτά στους 37°C και στην ταχύτητα 2.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε για 3 λεπτά στην ταχύτητα στάχυ.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο αλευρωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει (για περίπου 1 ώρα) σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Ανοίγουμε την ζύμη σε ένα παραλληλόγραμμο 30×40 περίπου πάνω σε λαδόκολλα και αλείφουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με 5 - 6 κουταλιές ketchup (προσθέτουμε προαιρετικά λίγη ρίγανη) και από πάνω το ζαμπόν με τα τυριά ψιλοκομμένα. Προσέχουμε να αφήσουμε γύρω γύρω ένα περιθώριο περίπου 2 εκατοστών χωρίς μείγμα.
  • Με τη βοήθεια της λαδόκολλας ρολάρουμε τη ζύμη από τη φαρδιά της μεριά, κλείνουμε τις άκρες καλά και με την ένωση προς τα κάτω, τη μεταφέρουμε με τη λαδόκολλα στην λαμαρίνα.
  • Με ένα πιρούνι την τρυπάμε απαλά σε διάφορα σημεία, την σκεπάζουμε με μία πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε για 30 λεπτά φουσκώσει.
  • Απλώνουμε πάνω από το ρολλό με πινέλο το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.

Notes

Παραλλαγή για γλυκό ρολλό.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με μαλακωμένο βούτυρο και ρίχνουμε από πάνω 4 - 5 κουταλιές σούπας ζάχαρη που έχουμε ανακατέψει μια γεμάτη κουταλιά κανέλλα. Μπορούμε να προσθέσουμε και καρύδια ή αντί για ζάχαρη βάζουμε μερέντα η τριμμένη σοκολάτα.
Η συγκεκριμένη συνταγή για τη ζύμη ανήκει αποκλειστικά  στη συλλογή συνταγών του Thermomix.
Καλή επιτυχία!
Keyword cheese, dough, ham, savory