Go Back
Flavors-recipes-post-cheesepie

Χρυσαφένια Τυρόπιτα με Ζύμη Κουρού

Prep Time 50 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Course Appetizer
Servings 8 people

Equipment

  • Thermomix TM6

Ingredients
  

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. γιαούρτι 2%
  • 180 γρ. καλαμποκέλαιο ή μισό καλαμποκέλαιο και μισό ελαιόλαδο
  • 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 σφηνάκι ρακή

Για τη γέμιση

  • 350 γρ. φέτα
  • 100 γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη

Για την κάλυψη

  • 1 αυγό
  • 1-2 κ.σ. σουσάμι

Instructions
 

  • Βάζουμε στον κάδο του Thermomix όλα τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το αλεύρι και αναμειγνύουμε για 20 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 4. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε για 2 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά.
  • Ανάβουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη το ένα ελάχιστο μεγαλύτερο από το άλλο. Πιέζουμε με το χέρι μας σε αντικολλητικό χαρτί το μεγαλύτερο κομμάτι ώστε να γίνει φύλλο με διάμετρο περίπου 30 εκ. και με το χαρτί το μεταφέρουμε σε αντίστοιχου μεγέθους ταψί.
  • Απλώνουμε την τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και σκορπάμε τη φέτα τριμμένη με το χέρι από πάνω ώστε να την καλύψει όλη και ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε λίγο μικρότερο φύλλο και το αναποδογυρίζουμε πάνω στην πίτα μας.
  • Ανασηκώνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου και τις ενώνουμε με τις πάνω.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό και πασπαλίζουμε το σουσάμι.
  • Ψήνουμε την πίτα μας για περίπου 40 λεπτά στη μεσαία σχάρα και αναλόγως ή την κατεβάζουμε πιο κάτω ή την καλύπτουμε μετα τα 30 λεπτά.

Notes

Καλή επιτυχία!
 
Keyword cheese, pie, savory