Go Back
pasxalina-tsourekia-me-sokolata.jpg

Σπιτικά Πασχαλινά Τσουρέκια με Σοκολάτα

Prep Time 2 hours 40 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 3 hours 10 minutes
Course Dessert
Servings 2 τσουρέκια

Equipment

  • Thermomix TM6, Λαδόκολλα, Μακρόστενη φόρμα κέικ

Ingredients
  

  • 1 κ.γ. μαχλέπι άκοπο
  • 1 κ.γ. μαστίχα σε κόκκους, πολύ κοφτό
  • 3 μεσαία αυγά
  • 115 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 150 γρ. γάλα φρέσκο
  • 70 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 190-210 γρ. ζάχαρη ανάλογα τη γλυκύτητα που επιθυμείτε
  • 1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
  • 1 κ.σ. γάλα για την επάλειψη
  • αμύγδαλο φιλέ προαιρετικά
  • 30 γρ. καλαμποκέλαιο

Για τη γέμιση

  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 110 γρ. βούτυρο αγελαδινο
  • 60 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 30 γρ. κακάο άγλυκο

Instructions
 

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε στον κάδο του Thermomix τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα και ρυθμίζουμε για 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, από το βούτυρο 60 γρ., αφήνουμε εκτός το αλεύρι, και ρυθμίζουμε για 3 λεπτά, στους 37°C και στην ταχύτητα 3.
  • Στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι και βάζουμε στην ταχύτητα "στάχυ" και προθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο (55 γρ.) που το έχουμε κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου από το άνοιγμα της μεζούρας κατά τη διάρκεια του ζυμώματος και μέχρι να ολοκληρωθεί η ζύμη.
  • Όταν η ζύμη είναι έτοιμη ρίχνουμε σε αυτή 30 γρ. καλαμποκέλαιο και ρυθμίζουμε την ταχύτητα "στάχυ" για 2-3 δευτερόλεπτα ίσα ίσα να να λαδωθεί.
  • Όταν ετοιμαστεί τη βάζουμε σε μία λεκάνη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να γίνει διπλάσια σε όγκο για περίπου 1,5-2 ώρες.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη. Ανοίγουμε το κάθε φύλλο σε σχήμα παραλληλόγραμμο περίπου 30x40 και αλοίφουμε το ⅓ της γέμισης σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
  • Ρολάρουμε το φύλλο από τη μακριά πλευρά του σε σφιχτό ρολό. Το διπλώνουμε στην μέση και το στρίβουμε.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε στενόμακρη φόρμα την οποία έχουμε καλύψει με τη λαδόκολλα και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 20-30 λεπτά.
  • Αλείφουμε με αυγό, ρίχνουμε το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C, στις αντιστάσεις για 30 λεπτά περίπου.

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε την κουβερτούρα στον κάδο και ρυθμίζουμε για 6 δευτερόλεπτα, στην ταχύτητα 6.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και ρυθμίζουμε για 3 λεπτά, στη θερμοκρασία 50° C και στην ταχύτητα 3.
  • Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και το κακάο και ρυθμίζουμε για 1 λεπτό, στην ταχύτητα 4 μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά να σφίξει.

Notes

Η συνταγή για τη ζύμη ανήκει στις συλλογές συνταγών του Thermomix και είναι προσαρμοσμένη στις δικές μου ανάγκες.
Καλή επιτυχία!
 
Keyword πασχαλινά τσουρέκια, σπιτική συνταγή, τσουρέκια με σοκολάτα