Χρυσαφενια Τυροπιτα με Ζυμη Κουρου. Golden and Delicious

Χρυσαφενια Τυροπιτα με Ζυμη Κουρου. Golden and Delicious

Χρυσαφένια τυρόπιτα με ζύμη κουρού. Golden and Delicious και ο τίτλος δικαιώνει το αποτέλεσμα. Πραγματικά είναι η αγαπημένη μου συνταγή τυρόπιτας! Γίνεται γρήγορα και εύκολα. Είναι ένα πιάτο που το καταναλώνω μόνο του ως σνακ ή ακόμα για να συνοδεύω το κυρίως γεύμα μου. Είναι τόσο ευέλικτη συνταγή που πειραματίζομαι με κάθε είδους τυριά,ζύμες και φύλλα. Δεν μπορεί να πάει κάτι λάθος παρά μόνο να τη φας μέσα από το ταψί σε μία μόλις ημέρα! Guilty!

Σας δίνω τέσσερις λόγους για να φτιάξετε την υπέροχη τυρόπιτα.

  • Εύκολη παρασκευή
  • Απλά υλικά
  • Νόστιμη με πλούσια γεύση
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο φύλλο

Είναι η απόλυτη παραδοσιακή πίτα και το κατ’εξοχήν ελληνικό σνακ που βρίσκουμε σε κάθε τραπέζι από τα παιδικά μας χρόνια. Οι παραλλαγές της πίτας αυτής είναι πάρα πολλές με διαφορές στο είδος των τυριών, της ζύμης και τους σχήματος που της δίνουμε.

Τυρόπιτα κάθε λογής στα νησιά μας , στην ηπειρωτική χώρα και στη βόρεια Ελλάδα. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις καμία γιατί κάθε συνταγή κουβαλάει την ιστορία του τόπου και των προϊόντων της.

Με την παρασκευή της ζύμης στη συνταγή παρακάτω μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα τυροπιτάκια αντί της πίτας.

Ελπίζω να απολαύσετε τη συνταγή για τη Χρυσαφένια Τυρόπιτα με Ζύμη Κουρού. Αφήστε ένα σχόλιο και δώστε τη βαθμολογία σας στο κάτω μέρος αυτό του post όταν τη δοκιμάσετε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Flavors-recipes για νέες δωρεάν συνταγές, μαγειρικά tips και πολλά ακόμη – Cheers!

Όλες τις συνταγές θα τις βρείτε εδώ.

Χρυσαφένια Τυρόπιτα με Ζύμη Κουρού

Prep Time50 minutes
Cook Time40 minutes
Total Time1 hour 30 minutes
Course: Appetizer
Keyword: cheese, pie, savory
Servings: 8 people

Equipment

  • Thermomix TM6

Ingredients

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. γιαούρτι 2%
  • 180 γρ. καλαμποκέλαιο ή μισό καλαμποκέλαιο και μισό ελαιόλαδο
  • 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 σφηνάκι ρακή

Για τη γέμιση

  • 350 γρ. φέτα
  • 100 γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη

Για την κάλυψη

  • 1 αυγό
  • 1-2 κ.σ. σουσάμι

Instructions

  • Βάζουμε στον κάδο του Thermomix όλα τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το αλεύρι και αναμειγνύουμε για 20 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 4. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε για 2 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά.
  • Ανάβουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη το ένα ελάχιστο μεγαλύτερο από το άλλο. Πιέζουμε με το χέρι μας σε αντικολλητικό χαρτί το μεγαλύτερο κομμάτι ώστε να γίνει φύλλο με διάμετρο περίπου 30 εκ. και με το χαρτί το μεταφέρουμε σε αντίστοιχου μεγέθους ταψί.
  • Απλώνουμε την τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και σκορπάμε τη φέτα τριμμένη με το χέρι από πάνω ώστε να την καλύψει όλη και ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε λίγο μικρότερο φύλλο και το αναποδογυρίζουμε πάνω στην πίτα μας.
  • Ανασηκώνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου και τις ενώνουμε με τις πάνω.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό και πασπαλίζουμε το σουσάμι.
  • Ψήνουμε την πίτα μας για περίπου 40 λεπτά στη μεσαία σχάρα και αναλόγως ή την κατεβάζουμε πιο κάτω ή την καλύπτουμε μετα τα 30 λεπτά.

Notes

Καλή επιτυχία!
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating