Σπιτικα Πασχαλινα Τσουρεκια με Σοκολατα. Sweet and Traditional

Σπιτικα Πασχαλινα Τσουρεκια με Σοκολατα. Sweet and Traditional

Σπιτικά πασχαλινά τσουρέκια με σοκολάτα, μία υπέροχη και εύκολη συνταγή για τις ημέρες του Πάσχα και όχι μόνο. Είναι τόσο νόστιμα με το μαλακό εσωτερικό τους και την απόλυτη χρυσαφένια κρούστα τους. Μία μικρή απόλαυση που μπορούμε να ενδώσουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους και τους φίλους μας.

Βουτυρενια, σοκολατενια και αφρατα

Από τον τίτλο και μόνο θα πρέπει να δοκιμάσετε να φτιάξετε την απλή αυτή συνταγή για τα φανταστικά μυρωδάτα τσουρέκια. Εκτός από το γεγονός ότι είναι πολύ νόστιμα, το σπίτι σας θα μοσχοβολήσει όταν αυτές οι αφράτες λιχουδιές βρίσκονται στο φούρνο!

Τα τσουρέκια μας χρειάζονται αγάπη, φροντίδα και υπομονή… και περισσότερη υπομονή! Πρέπει να αφήσετε τη ζύμη να φουσκώσει δύο φορές. Αυτό σημαίνει ότι θα αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να μεγαλώσει – σχεδόν διπλάσια από το μέγεθός της.

Σας τα αναφέρω όλα αναλυτικά παρακάτω.

ΕΥΚΟΛΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Για ένα πράγμα θα σας προειδοποιήσω και αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι θα μπείτε στον πειρασμό να απολαύσετε περισσότερες από μία φέτες. Εγώ δεν μπόρεσα να αντισταθώ! Guilty as charged!

Υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξετε τα τσουρέκια σας σκέτα αλλά εγώ προτίμησα να σας δείξω τη σοκολατένια εκδοχή. Υπάρχει πολύ βούτυρο, πολλή σοκολάτα, πολλή αγάπη και τεράστια όρεξη.

Έχω δοκιμάσει να φτιάξω τη συνταγή πολλές φορές, και με σιγουριά μπορώ να πω ότι έχει μεγάλη επιτυχία. Οι γεύσεις και οι υφές είναι απόλυτα ισορροπημένες.

Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο θα δείτε ότι είναι τραγανά στο εξωτερικό, μαλακά και πλούσια στο εσωτερικό τους. Και με τη λιωμένη σοκολάτα η γεύση πάει σε άλλο επίπεδο.

Τα σπιτικά τσουρέκια είναι πλούσια σε γέυση και όχι πολύ γλυκά. Οπότε μπορείτε να ικανοποιήσετε όλους τους απαιτητικούς θαυμαστές σας.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Είναι πιο οικονομικό να τα φτιάξετε μόνοι σας από το να πάρετε ένα τσουρέκι έτοιμο ειδικά εάν είναι γεμιστό. Και φυσικά δίχως συντηρητικά και τεχνητά αρώματα.


Εάν είστε λάτρεις της σοκολάτας (όπως εγώ!) μπορείτε να προσθέσετε όση σοκολάτα θέλετε χωρίς δισταγμούς. Η κουζίνα σας θα μυρίζει ουράνια!

Αποτελεί ένα ιδανικό επιδόρπιο για να το απολαύσετε με την οκογένειά σας και τους φίλους σας, πάντα τόσο μαλακό και γευστικό. Μαζί με το πρωινό σας γεύμα με ένα ποτήρι γάλα ή τον καφέ σας.

Εάν θελήσετε επίσης μπορείτε να τα φυλάξετε και στην κατάψυξη (εάν – λέμε τώρα!- χρειαστεί ποτέ αυτό) είναι να κόψετε σε χοντρές φέτες το τσουρέκι πριν την κατάψυξη. Διαρκεί στην κατάψυξη για έως και 2 μήνες.

TIPS AND TRICKS

Δώστε την προσοχή σας στα παρακάτω.

Για να καταλάβουμε εάν η ζύμη είναι έτοιμη, όταν έχουμε ρίξει όλο το αλεύρι την ακουμπάμε στιγμιαία με τη σπάτουλα μας να είναι καθαρή ή με μία μαριζ. Εάν έχει κολλήσει ζύμη επάνω στην επιφάνεια της σπάτουλας τότε χρειάζεται λίγο αλεύρι ακόμα (προσοχή δεν θέλουμε να σφίξει η ζύμη αλλά να είναι ελαστική σαν τσίχλα).

Για να καταλάβουμε τώρα ότι η ζύμη είναι έτοιμη για να την πλάσουμε, βυθίζουμε το δάκτυλό μας στο κέντρο της και εάν μείνει το βαθούλωμα και δεν κλείσει η ζύμη μας τότε υποδηλώνει ότι αυτή είναι έτοιμη για να πλάσουμε τα τσουρέκια μας. Διευκρίνιση ότι αναφέρομαι μετά την ξεκούραση της ζύμης 1,5-2 ώρες (βλ. βήμα 5 της συνταγής).

Όταν έρθει η ώρα να αλείψουμε τα τσουρέκια μας με το χτυπημένο κρόκο και το γάλα, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πινέλο και να απλώσετε πολύ απαλά για να μην τρυπήσει τη ζύμη και μας ξεφουσκώσουν.

Μπορούμε να φτιάξουμε και μικρά ή μεγάλα τσουρέκια χωρίς γέμιση. Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει πάντα ανάλογα με το μέγεθος.

Ελπίζω να απολαύσετε τη συνταγή για τα Σπιτικά Πασχαλινά Τσουρέκια με Σοκολάτα. Αφήστε ένα σχόλιο και δώστε τη βαθμολογία σας στο κάτω μέρος αυτό του post όταν τη δοκιμάσετε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Flavors-recipes για νέες δωρεάν συνταγές, μαγειρικά tips και πολλά ακόμη – Cheers!

Όλες τις συνταγές με τη χρήση Thermomix ή χωρίς θα τις βρείτε εδώ.

Εναλλακτική συνταγή για τσουρέκια στο Thermomix τη βρίσκετε εδώ.

Σπιτικά Πασχαλινά Τσουρέκια με Σοκολάτα

Prep Time2 hours 40 minutes
Cook Time30 minutes
Total Time3 hours 10 minutes
Course: Dessert
Keyword: πασχαλινά τσουρέκια, σπιτική συνταγή, τσουρέκια με σοκολάτα
Servings: 2 τσουρέκια

Equipment

  • Thermomix TM6, Λαδόκολλα, Μακρόστενη φόρμα κέικ

Ingredients

  • 1 κ.γ. μαχλέπι άκοπο
  • 1 κ.γ. μαστίχα σε κόκκους, πολύ κοφτό
  • 3 μεσαία αυγά
  • 115 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 150 γρ. γάλα φρέσκο
  • 70 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 190-210 γρ. ζάχαρη ανάλογα τη γλυκύτητα που επιθυμείτε
  • 1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
  • 1 κ.σ. γάλα για την επάλειψη
  • αμύγδαλο φιλέ προαιρετικά
  • 30 γρ. καλαμποκέλαιο

Για τη γέμιση

  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 110 γρ. βούτυρο αγελαδινο
  • 60 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 30 γρ. κακάο άγλυκο

Instructions

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε στον κάδο του Thermomix τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα και ρυθμίζουμε για 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, από το βούτυρο 60 γρ., αφήνουμε εκτός το αλεύρι, και ρυθμίζουμε για 3 λεπτά, στους 37°C και στην ταχύτητα 3.
  • Στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι και βάζουμε στην ταχύτητα "στάχυ" και προθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο (55 γρ.) που το έχουμε κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου από το άνοιγμα της μεζούρας κατά τη διάρκεια του ζυμώματος και μέχρι να ολοκληρωθεί η ζύμη.
  • Όταν η ζύμη είναι έτοιμη ρίχνουμε σε αυτή 30 γρ. καλαμποκέλαιο και ρυθμίζουμε την ταχύτητα "στάχυ" για 2-3 δευτερόλεπτα ίσα ίσα να να λαδωθεί.
  • Όταν ετοιμαστεί τη βάζουμε σε μία λεκάνη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να γίνει διπλάσια σε όγκο για περίπου 1,5-2 ώρες.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη. Ανοίγουμε το κάθε φύλλο σε σχήμα παραλληλόγραμμο περίπου 30×40 και αλοίφουμε το ⅓ της γέμισης σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
  • Ρολάρουμε το φύλλο από τη μακριά πλευρά του σε σφιχτό ρολό. Το διπλώνουμε στην μέση και το στρίβουμε.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε στενόμακρη φόρμα την οποία έχουμε καλύψει με τη λαδόκολλα και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 20-30 λεπτά.
  • Αλείφουμε με αυγό, ρίχνουμε το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C, στις αντιστάσεις για 30 λεπτά περίπου.

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε την κουβερτούρα στον κάδο και ρυθμίζουμε για 6 δευτερόλεπτα, στην ταχύτητα 6.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και ρυθμίζουμε για 3 λεπτά, στη θερμοκρασία 50° C και στην ταχύτητα 3.
  • Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και το κακάο και ρυθμίζουμε για 1 λεπτό, στην ταχύτητα 4 μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά να σφίξει.

Notes

Η συνταγή για τη ζύμη ανήκει στις συλλογές συνταγών του Thermomix και είναι προσαρμοσμένη στις δικές μου ανάγκες.
Καλή επιτυχία!
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating