Μελιτζανοπιτα. Greek Traditional Eggplant Pie

Μελιτζανοπιτα. Greek Traditional Eggplant Pie

Το σημερινό post είναι αφιερωμένο σε μια πεντανόστιμη συνταγή. Μελιτζανόπιτα, υπέροχη, γευστική και άκρως απολαυστική.

Όπως ήδη σας έχω ξαναπεί οι πίτες είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα. Πίτες όλων των ειδών, παραδοσιακές, χωριάτικες, vegan! Όλες τους ξεχωρίζουν για κάτι ιδιαίτερο που τις χαρακτηρίζει γευστικά.

Απόφασισα λοιπόν, να φιλοξενήσω τη συνταγή μιας φίλης, μεσογειακών γεύσεων και αρωμάτων. Βασικό συστατικό είναι ένα, για μερικούς φρούτο και για μερικούς άλλους λαχανικό, η μελιτζάνα. Λίγο πιο ιδιαίτερη από τα υπόλοιπα. Με τη μελιτζάνα μπορείς να φτιάξεις καταπληκτικά μαγειρευτά πιάτα κατσαρόλας, παρασκευές φούρνου, σαλάτες, γλυκά και πολλά ακόμη.

Η συνταγή αυτή είναι μία έκρηξη μεσογειακών γεύσεων και ελληνικών προϊόντων. Όλα τα υλικά δένουν απόλυτα μεταξύ τους και μία μπουκιά αρκεί για να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω.

Η μελιτζανόπιτα μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό αλλά και ως κυρίως γεύμα. Είναι ιδιαιτέρως χορταστική, οπότε και με ένα-δύο κομμάτια θα είστε πλήρεις. Ακόμα, εάν κάποιος είναι vegan αρκεί να παραλείψει την προσθήκη των τυριών και του αυγού και…voila!

Καλύπτει όλα τα γούστα, αλλά και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

* Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Sotiria Amor για τη δυνατότητα που μου έδωσε να φιλοξενήσω τη συνταγή της.

** Την εκτέλεση της συνταγής τη βρίσκετε πατώντας εδώ.

Ελπίζω να απολαύσετε τη συνταγή για τη Μελιτζανόπιτα. Αφήστε ένα σχόλιο και δώστε τη βαθμολογία σας στο κάτω μέρος αυτό του post όταν τη δοκιμάσετε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Flavors-recipes για νέες δωρεάν συνταγές, μαγειρικά tips και πολλά ακόμη – Cheers!

Όλες τις συνταγές θα τις βρείτε εδώ.

Μελιτζανόπιτα

Prep Time30 mins
Cook Time50 mins
Total Time1 hr 20 mins
Course: Appetizer, Main Course
Keyword: eggplant, pie

Equipment

  • Ταψί στρογγυλό 35 εκ. διάμετρο

Ingredients

  • 1 κιλό μελιτζάνες πλυμμένες, καθαρισμένες, κομμένες σε κύβους
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
  • 1 μεγάλη τομάτα
  • 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 φύλλα βασιλικό
  • 1 μεσαίο αυγό
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 150 γρ. φέτα τυρί
  • 250 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 1 φύλλο κρούστας για πίτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • σουσάμι προαιρετικά

Instructions

Για τη γέμιση

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι το οποίο έχουμε σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε περίπου 4 κ.σ. από το ελαιόλαδο.
  • Μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το τσιγαρίζουμε και μόλις αρχίζει να μαραίνεται ρίχνουμε και τις μελιτζάνες έως ότου αυτές μαλακώσουν.
  • Αφού δούμε ότι έχουν τσιγαριστεί και μαλακώσει, προσθέτουμε και την τομάτα μας κομμένη.
  • Συνεχίζουμε ανακατεύοντας τα υλικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά έως ότου αυτά βράσουν και βγάλουν τα υγρά τους .
  • Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα φύλλα του βασιλικού τα οποία κόβουμε εκείνη τη στιγμή μέσα στη γέμιση.
  • Ανακατεύουμε και μόλις δούμε ότι έχουν μαγειρευτεί, αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη φέτα σε κύβους, το τριμμένο τυρί και το αυγό χτυπημένο.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και η γέμιση είναι έτοιμη.

Για την πίτα

  • Παίρνουμε τα φύλλα τα οποία μισά θα χρησιμοποιήσουμε για τη βάση της πίτας και τα υπόλοιπα μισά επάνω.
  • Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά το ταψί περιμετρικά και στη βάση του και προσθέτουμε το πρώτο φύλλο.
  • Λαδώνουμε το φύλλο και ακολούθως απλώνουμε το επόμενο προσέχοντας να καλυφθούν τα κενά από το προηγούμενο.
  • Ξαναλαδώνουμε κι επαναλαμβάνουμε έως ότου χρησιμοποίησουμε τα μισά φύλλα.
  • Παίρνουμε το σκεύος με τη γέμιση που έχουμε αφήσει στην άκρη και τη ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα, απλώνοντας καλά μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού.
  • Γυρίζουμε τις άκρες από τα φύλλα προς τα μέσα και τις λαδώνουμε.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα υπόλοιπα μισά φύλλα από πάνω κατά τον ίδιο τρόπο όπως πρίν.
  • Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
  • Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 190°C στον αέρα ή αντιστάσεις για 40 με 50 λεπτά μέχρι η πίτα να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
  • Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, την κόβουμε και σερβίρουμε.

Notes

Καλή επιτυχία!


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating