Διχρωμο Γλυκο με Μους Σοκολατας και Σαντιγυ

Το ευκολότερο γλυκό με μους σοκολάτας και σαντιγύ, είναι ένας συνδυασμός ο οποίος δε θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από μία αέρινη και νόστιμη απόλαυση! Για εμένα τουλάχιστον, ο,τιδήποτε περιέχει σοκολάτα είναι πάντα νόστιμο και είναι αυτό που θέλω να έχω ως επιδόρπιο ειδικά όταν ψάχνω για ένα γρήγορο, εύκολο και χωρίς ψήσιμο γλυκό!
Μία αέρινη μους σοκολάτας με σαβαγιάρ και σαντιγύ, την οποία δε θα δυσκολευτεί κανείς να την παρασκευάσει για όποια περίσταση που επιθυμεί. Θα σας ικανοποιήσει γευστικά ενώ δε χρειάζεται να ανάψεται το φούρνο σας για τίποτα. Το μόνο που χρειάζεται είναι το Thermomix ή ένα μίξερ για την ανάμειξη των υλικών.
Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΓΙΑ Το ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Πρίν λίγο καιρό μου ζητήθηκε να φτιάξω μια σοκολατένια τούρτα για μία καλή μου φίλη η οποία λατρεύει τις σοκολατένιες λιχουδιές. Έτσι λοιπόν, σκέφτηκα αμέσως τί μπορώ να φτιάξω με την αγαπημένη μου συνταγή μους σοκολάτας. Η σκέψη με οδήγησε στο αγαπημένο αυτό μαμαδίσιο γλυκό.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Δική μου επιλογή είναι η μαύρη σοκολάτα (κουβερτούρα) γιατί έχει λιγότερη ζάχαρη από τη λευκή και τη σοκολάτα γάλακτος. Ωστόσο, για τα γλυκά που φτιάχνω, μου αρέσει να χρησιμοποιώ και σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70%. Θεωρώ ότι είναι πιο αρωματική και γευστική.
Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ
Η βάση του γλυκού είναι τα γνωστά σε όλους σαβαγιάρ. Εάν σας αρέσει να έχετε μία πιο τραγανή υφή στο γλυκό σας, τότε δε χρειάζεται να βουτήξετε τα σαβαγιάρ σε κάποιο υγρό μείγμα πριν τα χρησιμοποιήσετε. Θα απορροφήσουν λίγο υγρασία από τη μους αλλά θα διατηρήσουν και την τραγανή υφή τους.
Αλλά, εάν προτιμάτε να έχετε ένα μαλακό στρώμα με τα σαβαγιάρ ως βάση, τότε θα τα βουτήξετε ελαφρώς στο υγρό με το γάλα και το ρούμι ή όποιο αλκοολούχο ποτό σας αρέσει. Ο καφές είναι συνήθως η πιο εναλλακτική λύση. Ειδικά, εάν σκοπεύετε να σερβίρετε και σε παιδιά, καθώς δεν πρέπει να καταναλώνουν καφέ ή αλκοόλ. Στην περίστασή μου δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα οπότε χρησιμοποίησα λίγο μαύρο ρούμι.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ
Ο ευκολότερος τρόπος διακόσμησης είναι η προσθήκη τριμμένης σοκολάτας από αυτή που χρησιμοποιήσαμε στη μους ή οποιαδήποτε άλλη της αρεσκείας σας. Ακόμα και να πασπαλίσετε με σκόνη κακάο. Θα ξεχωρίζουν υπέροχα στο λευκό στρώμα της σαντιγύς.
Μπορείτε να προσθέσετε υπέροχα κόκκινα φρούτα εποχής. Θα προσθέσουν τόσο ωραία χρώμα και θα δώσουν και μία υπόξινη νότα στο γλυκό.
Το φιλέ αμυγδάλου ή ψιλοκομμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο είναι επίσης μια καλή ιδέα για αυτό το γλυκό. Και για όποιον θέλει κάτι περισσότερο ένας συνδυασμός των παραπάνω θα είναι ιδανικός!
ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΘΕΣΕΤΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ
Εγώ χρησιμοποίησα μία στενόμακρη σκληρή φόρμα για να είμαι σίγουρη ότι το γλυκό μου θα διατηρήσει το σχήμα του. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε οπιοδήποτε σκληρό σκεύος ανξαρτήτως σχήματος, ανάλογα με το τί διαθέτετε στην κουζίνα σας.
Μία πρόταση επίσης είναι να το συναρμολογήσετε σε μικρά ποτήρια ή μπολάκια για μια πιο gourmet εμφάνιση. Θα φαίνονται τα στρώματα του γλυκού και θα είναι το αποτέλεσμα πολύ εντυπωσιακό.
TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Χρησιμοποιείστε υψηλής ποιότητας σοκολάτα. Για την καλύτερη και πιο αρωματική γεύση της σοκολάτας στη μους, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί μία σοκολάτα υψηλότερης ποιότητας. Και για εμένα το καλύτερο είναι να επιλέγουμε ολόκληρη σοκολάτα αντί για σταγόνες οι οποίες θεωρώ ότι υστερούν σε γεύση.
Σωστή και καλή ανάδευση του μείγματος των κρόκων αυγών και της ζάχαρης. Σε αυτή τη συνταγή που γίνεται με τη χρήση του Thermomix δε θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα εάν ακολουθήσετε σωστά την ταχύτητα ανάδευσης για το μείγμα. Αλλά και για όποιον χρησιμοποιήσει μίξερ χειρός ή άλλο τρόπο.
Καλή ανάδευση του μείγματος αυγών και της λιωμένης σοκολάτας. Προκειμένου να επιτύχουμε μία αέρινη και αφράτη μους σοκολάτας, η ανάδευση του μείγματος θέλει μαλακές κινήσεις ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Θα πρέπει να γίνει με μία σπάτουλα απαλά και με κατεύθυνση από κάτω πρός τα επάνω. Ώς αποτέλεσμα, το μείγμα μας θα παραμείνει αφράτο και τα υλικά θα ενσωματωθούν καλά μεταξύ τους.
Χρειάζεται προσοχή στο διαχωρισμό των αυγών. Όταν έρθει η στιγμή να διαχωρίσουμε τους κρόκους από τα ασπράδια θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Το παραμικρό κομμάτι κρόκου αυγού στο ασπράδι μπορεί να καταστρέψει το μείγμα. Επομένως, τα αυγά διαχωρίζονται πιο εύκολα όταν είναι κρύα αλλά χτυπιούνται καλύτερα όταν αυτά βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Βεβαιωθείτε ότι το μπολ σας είναι εντελώς καθαρό και στεγνό. Όπως επισημαίνω και στα βήματα της συνταγής, πριν την προσθήκη των ασπραδιών για την παρασκευή της μαρέγκας και πριν την προσθήκη της κρέμας γάλακτος για την παρασκευή της σαντιγύς θα πρέπει να έχετε φροντίσει τον κάδο σας. Εάν έχετε ένα δεύτερο κάδο ή μπολ τώρα είναι ιδανικό για να δουλέψετε γρηγορότερα.
TIPS AND TRICKS
Εάν χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή της σαντιγύς διαφορετικό κάδο ή μπολ, τότε προτιμότερο είναι να τον έχετε παγώσει για να χτυπηθεί καλύτερα η κρέμα γάλακτος και να έχει η σαντιγύ πιο σφιχτή υφή.
Η χρήση άχνης ζάχαρης ενσωματώνεται καλύτερα και ταχύτερα με την κρέμα γάλακτος δίνοντας καλύτερα αποτελέσματα, τόσο στη γεύση όσο και στην υφή.
Εάν θέλετε να διατηρήσετε το γλυκό σας φρέσκο και αφράτο, φτιάξτε τη σαντιγύ και διακοσμήστε το γλυκό λίγο πριν το σερβίρετε.
Για πιο έντονη γεύση, χρησιμοποιήστε μαύρη σοκολάτα μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε κακάο. Αν αναζητάτε μια πιο πλούσια γεύση, αντικαταστήστε με κάτι ηπιότερο.
Αφήστε το γλυκό στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν το σερβίρισμα για να κρυώσουν καλά τα υλικά και σταθεροποιηθεί.
Και καλή σας απόλαυση!
Ελπίζω να απολαύσετε τη συνταγή για το Δίχρωμο Γλυκό με Μους Σοκολάτας και Σαντιγύ. Αφήστε ένα σχόλιο και δώστε τη βαθμολογία σας στο κάτω μέρος αυτό του post όταν τη δοκιμάσετε.
Εγγραφείτε στο Newsletter του Flavors-recipes για νέες δωρεάν συνταγές, μαγειρικά tips και πολλά ακόμη – Cheers!
Υπέροχες γλυκές συνταγές θα βρείτε εδώ.
Δίχρωμο Γλυκό με Μους Σοκολάτα και Σαντιγύ
Equipment
- Thermomix TM6, πυρέξ ή φόρμα 26-28 εκ. με σούστα
Ingredients
- 7 αβγά ολόφρεσκα
- 320 γρ. σαβαγιάρ
- 320 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 160 γρ. ζάχαρη άχνη
- 300 γρ. φρέσκο γάλα
- 2 κ.σ. κονιάκ η μαύρο ρουμι
- 1 πρέζα αλάτι
- αμύγδαλο χοντροκομμένο, καβουρδισμένο
- τρίμματα σοκολάτας
Για τη σαντιγύ
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Instructions
- Βάζω στον κάδο του Thermomix τους κρόκους και την άχνη ζάχαρη και ρυθμίζω για 4 λεπτά στην ταχύτητα 4. Βγάζω το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνω στην άκρη.
- Πλένω πολύ καλά τον κάδο και βάζω την κουβερτούρα και ρυθμίζω για 15 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 8-9 ώστε να την ψιλοκόψουμε.
- Στη συνέχεια, ρυθμίζω για 4 λεπτά στη θερμοκρασία 45°C και ταχύτητα 3. Μόλις λιώσει η κουβερτούρα τη ρίχνω στο μείγμα των αυγών και ανακατεύω απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Πλένω πάλι πολύ καλά τον κάδο και τον σκουπίζω ώστε να είναι τελείως στεγνός και τοποθετώ την πεταλούδα ανάδευσης.
- Ρίχνω μέσα τα ασπράδια των αυγών μαζί με μία πρέζα αλατι και χτυπάω στην ταχύτητα 3.5 για περίπου 2 λεπτά ώστε να γίνει μία σφιχτή μαρέγγα.
- Ρίχνω 2 γεμάτες κουταλιές μαρέγγα στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύω απαλά ώστε να ενσωματωθεί η μαρέγγα στο μείγμα και να μαλακώσει λίγο.
- Σιγά σιγά ρίχνω και την υπόλοιπη μαρέγγα ανακατεύοντας πάντα απαλά από κάτω προς τα πάνω μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο και αφράτο μείγμα.
- Βάζω σε ένα μπολ το γάλα με το αλκοόλ της επιλογής μας και βουτάω ένα ένα τα σαβαγιάρ, στιγμιαία και τα στρώνω σε ένα πυρέξ ή σε φόρμα 26-28 εκ. με σούστα καλύπτοντας και τα κενά που έχουν μείνει.
- Από πάνω ρίχνω τη μους σοκολάτας και τη βάζω στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες μέχρι να σφίξει.
- Σε καθαρό κάδο, βάζω τα 250 γρ. της κρέμα γάλακτος με τις 2 κ.σ. άχνης ζάχαρης και την χτυπάμε ώστε γίνει σαντιγύ.
- Τη στρώνω επάνω από τη μους που έχει παγώσει και τη διακοσμώ με τα τρίμματα σοκολάτας.
- Έτοιμη για να σερβίρουμε.